Mekonomen

Mekonomen är en välkänd bilkedja i Norden, grundad i Sverige 1961. Med över 200 butiker och 1000 verkstäder erbjuder de ett brett sortiment av bildelar, tillbehör och verktyg, samt professionella bilservice och reparationstjänster för alla bilmärken. Företaget är känt för sina konkurrenskraftiga priser och höga kundnöjdhet. 

Visa butik Omdömen
Tobias Karlsson

Innehållsansvarig

Publicerad

Uppdaterad

Mekonomen - En ledande aktör inom nordisk bilservice

Mekonomen, som grundades 1973 i Norrtälje av Ingemar Fraim och Leif Möller, började som en lokal reservdelsleverantör. Sedan dess har företaget vuxit och utvecklats till en kedja med cirka 200 butiker och över 1000 verkstäder i Sverige och Norge. Dessa verkstäder och butiker bildar ryggraden i Mekonomens verksamhet, där större delen av försäljningen kommer från grossistverksamheten till dessa anslutna verkstäder.

Verkstadssupport och tjänster

Mekonomen har utvecklat avancerade supportsystem som underlättar verkstädernas dagliga arbete. Dessa inkluderar digitala kataloger och tidsstyrningssystem som gör Mekonomenbutikerna till huvudleverantörer för verkstäderna, vilket stärker företagets position som en central resurs inom bilservice och reservdelar.

Mekonomen i dagens marknad

Som ett dotterbolag till Mekonomen Group, noterat på Nasdaq OMX Mid Cap listan, och delvis ägt av LKQ Corporation, behåller Mekonomen sin starka närvaro på den nordiska marknaden. Med huvudkontor i Stockholm fortsätter företaget att spela en stor roll inom bilservice och reservdelar, och dess engagemang för kvalitet och kundnöjdhet fortsätter att erkännas genom prestigefyllda branschutmärkelser.

Viktiga milstolpar i Mekonomens historia

Historiskt sett har Mekonomen genomgått flera viktiga utvecklingssteg. Från initialt fokus på avgassystem under tidiga år till en betydande utvidgning av sitt sortiment och tjänster under 1980- och 1990-talen. Förvärvet av butikskedjan Mekonomen och senare börsnoteringen år 2000 markerade stora framsteg, med införandet av datakataloger som ersättning för traditionella reservdelskataloger.


Bildelar och tillbehör hos Mekonomen

Mekonomen erbjuder ett brett utbud av bildelar och tillbehör som passar alla bilmärken och modeller. Oavsett om du behöver byta ut slitna reservdelar, uppdatera bilens interiör eller hitta nya fälgar, täcker Mekonomen dig med det produkterna du behöver.

Varför välja Mekonomen?

Att välja Mekonomen för dina bilbehov innebär att du får tillgång till ett stort utbud av högkvalitativa bildelar och tillbehör, kompetent personal, konkurrenskraftiga priser, smidig onlinehandel och montering.

 • Brett utbud: Mekonomen stoltserar med ett av Nordens bredaste sortiment av bildelar och tillbehör, passande både nya bilar och klassiska modeller.
 • Kunnig personal: Personalen hos Mekonomen är välutbildad och kunnig inom bilindustrin, redo att hjälpa till med att välja rätt produkter och ge råd om installation och underhåll.
 • Konkurrenskraftiga priser: Mekonomen strävar efter att erbjuda prisvärda alternativ, ofta ackompanjerat av kampanjer och specialerbjudanden.
 • Enkel onlinehandel: Köp bildelar och tillbehör bekvämt via Mekonomens webbplats, med alternativ för hemleverans eller upphämtning i butik.
 • Monteringsservice: För de som behöver hjälp med installation erbjuder Mekonomen professionella monteringstjänster utförda av erfarna mekaniker.

Produktkategorier

På Mekonomen hittar du allt du behöver för att underhålla och förbättra din bil. Produkter såsom interiör och exteriör styling samt bilvård och verktyg för hemmamekaniker. Oavsett om du behöver utföra ett oljebyte eller en fullständig motorrenovering, har Mekonomen de du behöver.

 • Motordelar: Motorblock, topplock, vevaxlar, kamremmar, oljefilter.
 • Drivlina: Kopplingar, växellådor, kardanaxlar, drivaxlar, differentialer, bromsar.
 • Fjädring och styrning: Stötdämpare, fjädrar, spindelleder, kulbultar, styrleder, styrservo.
 • El-system: Batterier, startmotorer, generatorer, kablar, säkringar, reläer, glödlampor, LED-lampor.
 • Belysning: Strålkastare, baklyktor, dimljus, blinkers, parkeringsljus.
 • Interiör: Säten, klädsel, mattor, rattar, växelspakar, dörrpaneler.
 • Exteriör: Stötfångare, grillar, speglar, vindrutetorkare, motorer för vindrutetorkare, takräcken, takboxar.
 • Bilstereo: CD-spelare, högtalare, subwoofers, förstärkare.
 • Bilvård: Motorolja, kylvätska, bromsvätska, vindrutetvätska, bilvax, däckpolish, inredningsrengöring, fälgrengöring.
 • Verktyg och tillbehör för hemmamekaniker: Allt från oljebyten till filterbyten och andra enkla underhållsarbeten.

Mekonomen står redo att förse dig med allt du behöver för att underhålla och förbättra din bil med högkvalitativa produkter och tjänster.


Kundrabatter och förmåner hos Mekonomen

Nya kunder hos Mekonomen kan dra nytta av flera attraktiva rabatter och erbjudanden.

 1. 20% rabatt på första servicen: Alla nya kunder som bokar sin första service hos Mekonomen får 20% rabatt.
 2. 10% rabatt på reservdelar: Nya kunder som köper reservdelar från Mekonomen erhåller 10% rabatt.
 3. Gratis däckbyte: Detta erbjudande gäller nya kunder som köper däck hos Mekonomen.
 4. Fri batterikontroll: Erbjudandet om en kostnadsfri batterikontroll är tillgängligt för alla kunder, både nya och befintliga.

För att ta del av dessa rabatter krävs ett Mekonomen kort, som du kan ansöka om utan kostnad antingen online eller i någon av Mekonomens butiker.

Mekonomen kunder

Utöver dessa specifika erbjudanden har Mekonomen även andra förmåner för sina kunder:

 • Bonusprogram: Mekonomens bonusprogram ger dig poäng på alla köp som sedan kan användas för att betala för framtida varor och tjänster hos Mekonomen.
 • Garantier: Mekonomen erbjuder garantier på alla sina tjänster och produkter för att säkerställa kundnöjdhet.
 • Finansiering: Mekonomen tillhandahåller även finansieringslösningar som möjliggör för kunder att dela upp betalningen för sina köp.

För mer information om Mekonomens fullständiga utbud av rabatter och andra förmåner.

Mekonomen Rabatter


Mekonomens bilvårdstjänster

Mekonomen erbjuder ett brett utbud av professionella bilvårdstjänster som hjälper till att hålla din bil i bästa möjliga skick. Deras tjänster är utformade för att täcka alla aspekter av bilvården, både invändigt och utvändigt.

Professionella tjänster för bilvård

Mekonomen tar hand om din bil med flera specialiserade tjänster.

 • Invändig djuprengöring: En grundlig rengöring av bilens interiör för att återställa och fräscha upp utseendet.
 • Utvändig handtvätt och vaxning: Skonsam och effektiv rengöring av bilens exteriör, följt av vaxning för att skydda lacken.
 • Polering och lackskydd: Förbättrar bilens glans genom polering och applicerar ett skyddande lager för att bevara lackens kvalitet.
 • Reparation och byte av bilglas: Professionella tjänster för att åtgärda eller byta ut skadat bilglas.

Bilvårdsprodukter för bilentusiaster

För bilägare som föredrar att själva sköta om sin bil erbjuder Mekonomen ett stort sortiment av bilvårdsprodukter. 

 • Tvätt och rengöringsmedel: Effektiva lösningar för att rengöra bilen både invändigt och utvändigt.
 • Vax och polermedel: Produkter för att ge bilen en långvarig glans och skydd.
 • Diverse tillbehör: Hjälper dig att utföra bilvården mer effektivt och med professionella resultat.

Varför välja Mekonomen för bilvård?

Mekonomen kombinerar expertkunskap med högkvalitativa produkter för att säkerställa att din bil får det bästa möjliga underhållet. Med ett engagemang för kundnöjdhet och innovation står Mekonomen som en pålitlig partner för alla dina bilvårdsbehov.


Mekonomens bilservice och reparationstjänster

Mekonomen erbjuder service och reparationstjänster anpassade för alla bilmärken och modeller. Deras tjänster inkluderar regelbunden service enligt tillverkarens rekommendationer, vilket säkerställer att din bil hålls i västa möjliga skick.

Specialiserade bilreparationer och underhåll

Förutom standardmässig bilservice utför Mekonomen en rad specialiserade tjänster.

 • AC-service: För funktion av bilens luftkonditionering.
 • Däckservice och hjulinställning: Förbättrar körkomforten och säkerheten.
 • Eldiagnostik: Noggrann felsökning och diagnos av bilens elektriska system.
 • Reparationer: Hanterar specifika problem som motorproblem, växellådsreparationer, bromsar, fjädring och stötdämpare, samt avgassystem.

Varför välja Mekonomen för bilservice?

Några av de främsta fördelarna med att välja Mekonomen.

 • Tillgång till certifierade och erfarna mekaniker som använder modern utrustning.
 • Användning av högkvalitativa originaldelar.
 • Garanti på alla utförda tjänster, vilket ger extra trygghet.

Hitta och boka tjänster hos Mekonomen

Mekonomen underlättar för bilägare genom att erbjuda.

 • Ett rikstäckande nätverk av verkstäder, vilket gör det enkelt att hitta en verkstad nära dig.
 • Möjlighet till förbokning via deras hemsida.
 • Regelbundna rabatter och kampanjer som gör bilservice mer överkomlig.

Mekonomens finansieringsalternativ

Mekonomen erbjuder två huvudsakliga finansieringsalternativ för sina kunder som är intresserade av att köpa produkter eller tjänster genom mer flexibla betalningslösningar.

Mekonomenkortet - Flexibel kreditlösning

Det första alternativet är Mekonomenkortet, ett kreditkort som ger kunderna möjlighet att dela upp betalningen för köp hos Mekonomen. Detta kort erbjuder upp till 24 månaders räntefri delbetalning, samt ger 30-60 dagars räntefri betalningstid. Kunder kan ansöka om Mekonomenkortet antingen online eller direkt i butik.

Mekonomen finansiering - Privatlån för större köp

Det andra alternativet är Mekonomen finansiering, som är ett privatlån lämpligt för större köp som verkstadsjobb eller däckinköp. Med detta finansieringsalternativ kan kunder låna upp till 50 000 kr och välja en återbetalningstid mellan 12 och 60 månader. Räntan är rörlig och baseras på individuell kreditvärdighet. Precis som med Mekonomenkortet, kan kunder ansöka om denna finansiering online eller i butik.

Ansökningsprocess och ytterligare information

För båda finansieringsalternativen finns ytterligare information och detaljer om ansökningsprocessen tillgängliga på Mekonomens officiella webbplats. Där kan kunder få en djupare förståelse för varje alternativ och ta steg mot en ansökan efter behov.


Vill du starta en Mekonomen verkstad?

Att starta en Mekonomen Bilverkstad representerar en spännande möjlighet för den med ett starkt intresse för bilbranschen kombinerat med affärssinne. Som en av Sveriges ledande kedjor för bilverkstäder, erbjuder Mekonomen ett starkt varumärke och brett stöd till sina franchisetagare.

Krav för att starta en Mekonomen bilverkstad

För att kvalificera sig som en franchisetagare hos Mekonomen krävs:

 • Branscherfarenhet inom bilservice eller liknande.
 • God ekonomi för att kunna finansiera den initiala investeringen.
 • Tillgång till lämpliga lokaler som uppfyller Mekonomens standarder.
 • Vilja att fullt ut följa Mekonomens affärskoncept och riktlinjer.

Processen för att bli franchisetagare

Processen för att bli franchisetagare hos Mekonomen inkluderar flera steg:

 1. Kontakta Mekonomen för att uttrycka ditt intresse.
 2. Ansök om att bli franchisetagare.
 3. Genomgå intervjuer och kvalifikationsbedömningar.
 4. Skriva på ett franchiseavtal.
 5. Delta i Mekonomens utbildningsprogram för att säkerställa framgångsrik drift.

Kostnader förknippade med franchisetagande

Att starta en Mekonomen Bilverkstad innebär flera typer av kostnader:

 • Franchiseavgift.
 • Kostnader för lokalhyra och anpassning av lokalen till verkstadsdrift.
 • Investeringar i nödvändig utrustning och verktyg.

Fördelar med att driva en Mekonomen bilverkstad

Som franchisetagare hos Mekonomen får du:

 • Tillgång till ett etablerat och erkänt varumärke.
 • Tillgång till ett brett och kvalitativt sortiment av produkter och tjänster.
 • Stöd i form av marknadsföring, utbildning och operativ drift.

Potentiella nackdelar och utmaningar

Trots de många fördelarna finns det också utmaningar:

 • Betydande initial investering krävs.
 • Mindre frihet i affärsbeslut jämfört med att driva en oberoende verkstad.

Översikt av omdömen - Mekonomen

Mekonomen är en välkänd kedja i Sverige och Norge, som erbjuder ett brett utbud av tjänster och produkter för bilägare. Deras sortiment inkluderar allt från bilservice och reparationer till däck, reservdelar och biltillbehör, vilket gör dem till en omfattande resurs för bilägare som söker pålitliga bilvårdslösningar.

Kundomdömen och prissättning

Kundomdömena om Mekonomen visar på en variation i uppfattningen om prissättningen. Vissa kunder anser att priserna är höga jämfört med andra verkstäder, medan andra känner att de högre priserna är motiverade av den höga kvaliteten på de erbjudna tjänsterna. Detta pekar på en blandad uppfattning där kvalitet ofta ses som en motiverande faktor för priset.

Kvalitet på arbete och kundservice

Generellt sett får kvaliteten på arbetet utfört av Mekonomen höga betyg från kunder, vilket understryker deras kompetens inom bilservice. Trots detta finns det rapporter om att vissa kunder har behövt återvända till verkstaden för att korrigera ofullständiga eller felaktiga jobb. När det gäller kundservice, upplever många kunder den som vänlig och tillmötesgående, även om det finns fall där kundservicen inte har levt upp till alla förväntningar.

Slutsats och rekommendationer

Sammanfattningsvis har Mekonomen ett gott rykte, men som med alla serviceinrättningar, är kundupplevelserna varierande. För att göra ett välgrundat val rekommenderas det att potentiella kunder läser omdömen från flera källor. Detta ger en mer nyanserad bild och kan hjälpa till att avgöra om Mekonomen är det rätta valet för ditt bilvårdsbehov.

Våra ord om Mekonomen

Vi på Mekare rekommenderar vi varmt Mekonomen för alla dina bilbehov. Mekonomen står ut med sitt brett utbud av produkter och tjänster, vilket gör dem till ett utmärkt val för allt inom service till mer komplexa reparationer och tillbehör.

4

av

5

Kundtjänst

Mekonomen kundtjänst

Mekonomen har en kundtjänst som kan hjälpa dig med frågor om deras tjänster, produkter och verkstäder. 

Telefon:

0771-72 00 00


E-post:

[email protected] (Reservdelar)
[email protected] (Verkstad)

Öppettider:

Måndag-fredag: 08:00-17:00 (Reservdelar)

Måndag-söndag: Dygnet runt (Verkstad, allmänna frågor)

Besöksadress:
Solnavägen 4
113 65 Stockholm


Administration:

Box 19542, 104 32 Stockholm

Organisationsnummer: 556392-1971

Produkter
Mekonomen Expertservice över hela Norden
Reservdelar Biltillbehör Olja och vätska Verktyg Bilvård Däck och fälg
Trustpilot
2120 kundomdömen