Byta olja och filter
Tobias Karlsson

Publicerad

Uppdaterad

Byta olja och filter - Så här gör du ett oljebyte

Svårighetsgrad:

Lätt

Tidsåtgång:

30-45 min

För att din bil fortsätter att prestera på sin högsta nivå och behåller sin hållbarhet är det viktigt att du regelbundet genomför oljebyten. Oljan fungerar som en livsnerv för motorns rörliga delar genom att smörja och skydda dem från slitage och korrosion. Utöver detta spelar oljan en viktig roll i att hålla motorn ren från skräp och avlagringar, vilket i sin tur bidrar till att förhindra potentiella mekaniska problem och förlänga motorns livslängd.

För att din bil fortsätter sin hållbarhet är det av viktigt att du regelbundet genomför oljebyten. Oljan fungerar som en livsnerv för motorns rörliga delar genom att smörja och skydda dem från slitage och korrosion. Utöver detta spelar oljan en central roll i att hålla motorn ren från skräp och avlagringar, vilket i sin tur bidrar till att förhindra potentiella mekaniska problem och förlänga motorns livslängd.

Vi kommer att ta dig genom varför oljebyten är så viktiga och hur du själv kan utföra detta nödvändiga underhållsarbete och spara pengar. Från att förklara hur ofta oljebyten bör utföras till att diskutera kostnaden, kommer vi att täcka allt för att ge dig den mesta förståelsen.

Förutom att utföra oljebyten kommer vi också att ta dig igenom våran "Gör det själv" steg för steg processen för att byta olja och oljefilter på din bil. Genom att följa våra instruktioner och tips kommer du att kunna utföra detta arbete korrekt och säkert, vilket i sin tur kommer att säkerställa att din bils motor förblir i toppskick under lång tid framöver.

Så följ med oss på denna resa för att lära dig allt du behöver veta om oljebyten och för att ta kontroll över din bils underhåll på ett effektivt sätt. Med vår guide kommer du att kunna utföra oljebyten med självförtroende, och hålla din bil i bästa möjliga skick för alla kommande äventyr på vägen.

Guide för oljebyte

Att utföra regelbundna oljebyten är en viktig del av underhållsarbete för alla fordon. Oljan i en bil fungerar som en smörjmedel för motorns rörliga delar och hjälper till att hålla motorn ren från skräp och avlagringar. Tidsintervallet för oljebyte kan variera beroende på bilmodell, tillverkarens rekommendationer och typ av olja som används. Det är allmänt rekommenderat att byta olja varje 5 000 till 10 000 kilometer eller varje år, men detta bör alltid stämmas av mot bilens instruktionsbok.

Kostnaden för ett oljebyte beror på flera faktorer, däribland typen av olja, bilmodellen och var servicen utförs. Generellt sett kan ett oljebyte kosta någonstans mellan ett par hundralappar till över ett par tusen lappar. Att välja att byta oljefilter samtidigt som oljebytet är att rekommendera eftersom filtret fångar upp partiklar och smuts som annars kan försämra oljans kvalitet och därmed motorprestandan.

När man byter olja är det också viktigt att använda rätt typ av olja, vilket specificeras av fordonstillverkaren. Kvaliteten på oljan påverkar inte bara motorprestandan utan också hur ofta oljebyten bör ske. 

Vi rekommenderar

För att göra valet för dig enkelt har vi valt ut några av de mest använda och kvalitativa produkterna på marknaden. Ge din bil den omsorg den förtjänar med ett oljebyte!

DDesign erbjuder ett stort sortiment

DDesign erbjuder ett stort sortiment

4.0
 • Prisvärd
 • Har stort utbud
 • Svårt att veta vilket

Högkvalitativa oljefilter hos DDesign! Shoppen är fullmatad med filter som är precisionsskapade för att passa din bils prestanda.

 

SAE 5W-30 för bensin och dieselmotorer

SAE 5W-30 för bensin och dieselmotorer

5.0
 • Bra olja
 • Bensin- och dieselmotorer
 • Dyr

5W-30 är allmänt använd för bensin- och dieselmotorer och är lämplig för olika klimatförhållanden. Den här oljan presterar effektivt både vid höga och låga temperaturer samtidigt som den främjar en god bränsleekonomi.

 

Top Tec 4210 0W-30 5l

Top Tec 4210 0W-30 5l

5.0
 • Lågfriktionsmotorolja
 • För bensin och dieselbilar
 • Dyr

Högteknologisk lågfriktionsmotorolja baserad på syntet teknologi. Säkerställer maximal prestanda, lågt bränsle förbrukning och optimal smörjning under alla driftsförhållanden. Minskar friktionen mellan rörliga motordelar och minimerar slitage.

 

Steg för byte av olja och filter själv

Att byta olja och filter är en enkel process för att hålla motorn ren och smörja dess rörliga delar. Korrekt utfört oljebyte förlänger motorernas livslängd.

Byt olja själv

För att utföra ett oljebyte, börja med att värma upp motorn, detta gör oljan mindre viskös och enklare att tömma. Följande steg bör sedan följas:

Steg 1 – Gör bilen redo för oljebyte:

 • Ta en kort tur runt kvarteret för att värma upp motoroljan. (Tänk på att oljan kan vara varm ifall du kör för länge)
 • Hissa upp bilen eller kryp under den efter att ha säkrat den ordentligt.

Steg 2 – Töm den gamla oljan:

 • Placera en hink eller fat under bottenpluggen.
 • Ta bort pluggen och låt motoroljan rinna ut (använd skyddshandskar).
 • Det är rekommenderat att byta tätningen eller hela oljepluggen.
 • När det slutat rinna eller att det droppar sakta så kan du skruva dit pluggen igen.

Steg 3 – Byt oljefilter:

 • Lossa locket till oljefiltret med en oljefilteravdragare.
 • Trots att du redan tömt oljan så kan det finnas olja kvar i filtret, så för in en hink/kärl även under oljefiltret när du lossar för att slippa spill.
 • Rengör oljefilterlocket och smörj in den nya packningen till oljefiltret med lite olja.
 • Ta det nya oljefiltret och för in det i oljelocket, därefter skruvar du tillbaka oljefilterlocket med hjälp av oljefilteravdragare.

Steg 4 – Fyll på med ny olja:

 • Kontrollera instruktionsboken för rätt oljetyp och mängd.
 • Använd en tratt för att fylla på oljan.
 • Torka bort eventuellt oljespill från motorn.

Steg 5 – Kontrollera oljenivån och läckage:

 • Fyll på med ny olja just över den angiven mängd och kontrollera oljestickan. På oljestickan finns en markering som illustrerar vart oljan bör ligga.
 • Starta motorn och låt den gå för att cirkulera den nya oljan.
 • Stäng av motorn, låt oljan svalna, ta ut oljestickan och rengör den.
 • Fyll på med mer olja om det behövs.
 • Kontrollera under bilen för att säkerställa att det inte läcker olja.
 • Återvinn den gamla oljan på ett miljösäkert sätt.

Verktyg och material

För att utföra ett oljebyte själv behövs följande verktyg och material:

 • Olja: korrekt typ och mängd för din motor
 • Oljefilter: anpassat för din bilmodell
 • Verktyg: hylsnyckelsats, oljefilteravdragare, tratt och uppsamlingsbehållare
 • Skyddsutrustning: arbetshandskar och skyddsglasögon

Kontrollera oljenivå och täthet

Efter oljebytet är det viktigt att kontrollera oljemängden samt säkerställa att det inte finns något läckage.

Oljenivå

Oljenivån bör kontrolleras regelbundet. Detta görs enklast genom att använda oljestickan. Korrekt oljenivå hjälper till att förhindra motorhaveri och överhettning. Även pluggtätning bör inspekteras för att förebygga läckage. 

Steg för att kontrollera oljenivå:

 1. Dra ut oljestickan och torka av den.
 2. Sätt tillbaka oljestickan helt och dra ut den igen för att kontrollera nivån.
 3. Nivån bör ligga mellan markerade "min" och "max" indikationerna på oljestickan.

Om oljenivån är låg krävs en påfyllning. Om nivån är konstant låg kan det tyda på läckage som bör åtgärdas av en Mekare.

Vikten av regelbundet oljebyte

Vikten av regelbundna oljebyten kan inte överskattas när det gäller att upprätthålla din bils motor och dess livslängd. Genom att regelbundet byta olja och oljefilter kan du försäkra dig om att motorn förblir ren från föroreningar och att dess rörliga delar smörjs effektivt.

Motoroljans funktion och roll

Motoroljans uppgift är att smörja motorns rörliga delar, minska friktionen och därigenom förlänga motorlivet. Det skyddar motorns inre delar från korrosion och hjälper till att hålla motorn på en stabil temperatur genom sin värmeavledande funktion.

Tidsintervaller och körsträckor för oljebyte

Oljebyten bör utföras med regelbundna intervaller baserade på antingen körsträcka eller tid, det som inträffar först. För bilar som kör korta sträckor är det särskilt viktigt att byta olja regelbundet eftersom korta resor kan förhindra att motorn når optimal temperatur, vilket kan leda till oljeslam.

Intervaller för oljebyte efter körsträcka ligger vanligtvis mellan varje 5 000 till 10 000 kilometer. Oljan bör bytas minst en gång per år baserat på tidsintervaller. Att följa dessa riktlinjer säkerställer en korrekt oljehantering och en längre livslängd för motorn.

Hur ofta ska man byta olja i bilen?

Tillverkarens rekommendationer

Biltillverkarens rekommendationer för oljebyte är utformade för att maximera motorns livslängd. Det är viktigt för bilägare att följa tillverkarens rekommenderade bytesintervall för att försäkra sig om bästa möjliga underhåll av motorn. Detta innebär att läsa instruktionsboken noggrant för att ta del av tillverkarens rekommendationer, vilka kan variera beroende på bilmodell och användningsmönster. Genom att ta detta ansvar kan bilägare försäkra sig om att deras fordon har en förlängd livslängd.

Kostnad och kvalitet

Vid ett oljebyte är det av största vikt att tänka på både kostnaden och kvaliteten på de produkter som används. Detta gäller både valet av motorolja och oljefilter.

Prisuppskattning för oljebyte

Kostnaden för att byta olja i en bil kan variera beroende på flera faktorer, till exempel bilmodellen och typen av olja som används. För de flesta bilmodeller rör sig priset för ett standard olje och filterbyte vanligtvis mellan 1,000 till 2,500 SEK. Det kan dock finnas fasta priser hos vissa verkstäder, vilket kan underlätta kostnadsberäkningen för bilägaren. Det är viktigt att notera att extra tjänster, som systemkontroller eller byte av ytterligare delar, kan påverka det totala priset.

Ungefärliga kostnader:

Bilmodell Typ av Olja Kostnad (SEK)
Mindre personbilar Konventionell motorolja Från 1000
Mellanklassbilar Syntetisk eller halvsyntetisk 1,500 - 2,000
Större eller lyxbilar Fullsyntetisk motorolja Upp till 2,500

Val av olja och filter av hög kvalitet

Att välja rätt motorolja och oljefilter är viktigt för att minska slitage samt förbättra kylning och effekt av motorn. En olja av hög kvalitet bidrar också till bättre tätning och långvarig motorprestanda. Motoroljan skall vara anpassad efter bilens specifikationer, vilket tydligt anges i instruktionsboken eller via bilens registreringsnummer i olika databaser. Vidare är det viktigt att oljefiltret är av hög kvalitet eftersom det fångar upp föroreningar och partiklar som annars kan skada motorn. Hög kvalitet på oljan och filtret garanterar att fordonets system inte kompromissas och att bilägaren får en tillförlitlig prestanda över tid.

Oljans uppgift 

När det gäller att välja rätt motorolja för bilen, är det avgörande att förstå dess många egenskaper och hur en högkvalitativ olja kan förlänga motorns livslängd. Oljan har fem huvudsakliga funktioner för att hålla bilens motor i bäst skick:

När det kommer till viskositet, mätt i enheten "W", är det värt att notera att ju lägre nummer som står före W, desto bättre flytegenskaper har oljan vid kallare temperaturer. Till exempel är SAE 0W-20 idealisk för moderna bensinmotorer och hybridbilar, medan SAE 10W-40 passar äldre bensin och dieselmotorer.

Följ serviceplanen för att bestämma när det är dags att byta oljefilter.

 1. Smörjning: Motoroljan fungerar som en smörjmedel, vilket är av yttersta vikt. Den minskar friktionen mellan rörliga delar, vilket inte bara förhindrar slitage utan också sänker bränsleförbrukningen.
 2. Rengöring: Oljan agerar som en rengöringsvätska som eliminerar skadliga avfallsämnen och sotpartiklar som samlas i motorn över tid.
 3. Kylning: Motoroljan tjänar som en kylvätska och transporterar bort den genererade värmen under drift för att förhindra överhettning och skador på motorn.
 4. Korrosionsskydd: Oljan skyddar motorns inre delar mot rostangrepp och korrosion.
 5. Vibrationer: Oljan fungerar även som en vibrationsdämpare för att minska motorljudet och öka komforten under körning.

Slutligen, genom att regelbundet byta ut oljan och oljefiltret, samt överväga oljans färg och egenskaper, kan du förlänga din bils livslängd och undvika oväntade reparationer.


Frågor och svar

Generellt rekommenderas det att byta olja varje 5 000 till 10 000 kilometer, men detta kan variera beroende på bilmodell och tillverkarens rekommendationer.

Regelbundna oljebyten smörjer motorns delar, minskar friktion, och hjälper till att hålla motorn ren från skräp. Oljefiltret fångar upp partiklar för att förhindra försämring av oljekvaliteten.

Kostnaden varierar beroende på faktorer som bilmodell, typ av olja, och plats. Vanligtvis ligger priset för ett standard olje- och filterbyte mellan 1,000 till 2,500 SEK.

Ja, du kan byta olja själv. För detta behöver du grundläggande verktyg som hylsnycklar, oljefilteravdragare, tratt, och skyddsutrustning som arbetshandskar och skyddsglasögon.

Typen av olja som rekommenderas för din bil finns specificerad i instruktionsboken eller genom att använda bilens registreringsnummer för att kontrollera online-databaser.

Att värma upp motorn gör oljan mindre viskös och lättare att tömma, vilket underlättar oljebytet.

Ja, många bilverkstäder erbjuder tjänster för återvinning av gammal olja och filter. Kontrollera med din lokala verkstad eller kommun för att veta var du kan återvinna dem.

Följ fordonets serviceplan och byt oljefiltret enligt rekommenderade intervaller. Om du märker förlust av motorprestanda eller onormala ljud kan det vara en indikation på att filtret behöver bytas.