Rengöra fälgar
Elin Bäcklund

Publicerad

Uppdaterad

Rengöra fälgar - Så här tvättar du fälgar

Svårighetsgrad:

Lätt

Tidsåtgång:

15-25 min

Vikten av regelbunden fälgrengöring för att inte bara förbättra bilens estetik utan också förlänga livslängden på hjulen. Varför rengöring är en viktigt del, estetik, långsiktig hållbarhet, säkerhet och värdebevarande.

Vidare guidar vi hur man hanterar vanliga problem vid fälgrengöring, inklusive flygrost, tjära, svarta prickar och bromsdamm. Vi ger också information om hur du underhåller och skyddar fälgarna genom användning av fälgförsegling och vax.

Särskilda råd för olika typer av fälgar, som aluminiumfälgar och lackerade fälgar, ges för att undvika skador. Avslutningsvis framhåller guiden vanliga misstag att undvika, inklusive användning av olämpliga metoder och produkter, och vikten av att följa bruksanvisningarna för rengöringsprodukter för att säkerställa fälgarnas skick.

Rengöra fälgar - För ett skinande resultat

Att rengöra fälgarna på ens bil är ett viktigt steg i bilvården. Rena fälgar är inte bara en fråga om estetik utan även en faktor som kan påverka bilens allmänna underhåll. Smuts, bromsdamm och vägsalt kan på sikt leda till korrosion och därmed försämra fälgarnas skick. Regelbunden rengöring kan förlänga fälgarnas livslängd och hålla dem i gott skick.

Det finns olika metoder och produkter för att göra rent fälgarna, vare sig det handlar om lättmetallfälgar eller stålfälgar. Valet av fälgrengöringsmedel är viktigt och bör passa just det material som fälgarna består av. En del rengöringsmedel är skonsammare medan andra är utformade för att kraftfullt avlägsna envisa fläckar och inbränd smuts.

Effektiv fälgrengöring innebär inte bara att välja rätt rengöringsmedel, utan även att tillämpa korrekt teknik. Att använda en mjuk borste eller svamp för att undvika repor. Att göra rent sina fälgar regelbundet bidrar till bilens renhet och utseende.

Rekommenderade produkter för fälgenrengöring

Vid fälgenrengöring är det viktigt att ha lämpliga produkter till hands för att underlätta och få bästa resultatet. Här är några produkter vi på Mekare rekommenderar:

Chemical Guys Sticky Citrus Wheel Cleaner Gel

Chemical Guys Sticky Citrus Wheel Cleaner Gel

5.0
 • Kraftful
 • Naturlig
 • Dyr

Är en naturlig, kraftfull och mycket användbar fälgtvätt. Med den geléaktiga konsistensen sitter den kvar länge på fälgarna och uppnår maximal verkningstid. Sticky Citrus Wheel Cleaner Gel kan användas på alla typer av fälgar.

 

Fälgrengöring ValetPRO Bilberry Wheel Cleaner

Fälgrengöring ValetPRO Bilberry Wheel Cleaner

4.0
 • Prisvärd
 • Underhållstvätt
 • Inte lika effektiv

ValetPRO Bilberry är ett utmärkt syrafritt fälgrengöringsmedel. Bilberry är en mycket populär produkt bland bilvårdsentusiaster. Den ger ett bra rengöringsresultat och är lätt att använda. Den har möjligheten att ta bort lättare bromsdamm, vägsalt och allmän smuts från fälgar. Perfekt för underhållstvätt av fälgarna!

 

Fälgrengöring Autodude, 500 ml

Fälgrengöring Autodude, 500 ml

5.0
 • Vattenbaserad produkt
 • Prisvärd
 • kvaliteten på sprayflaskan

Autodude's fälgrengöring är en enkel men effektiv produkt. Den levererar precis det du förväntar dig av en fälgrengöring. Den löser bromsdamm och flygrost mycket effektivt från fälgen, samtidigt som den är enkel och säker att använda.

 

Dessa produkter är utvalda för att underlätta rengöringen av fälgar. Att inkludera dem i ditt sortiment för fälgenrengöring bidrar till att hålla en ren och glänsande yta, vilket förhöjer utseendet på ditt fordon.

Val av rätt fälgrengöringsmedel

När man väljer fälgrengöringsmedel är det viktigt att överväga både fälgets material samt rengöringsmedlets sammansättning. Det är för att fälgen inte skadas samtidigt som smuts effektivt avlägsnas.

Naturliga och kemiska rengöringsmedel

Det finns två huvudtyper av fälgrengöringsmedel: naturliga och kemiska. Varje typ har sina fördelar och nackdelar.

Naturliga rengöringsmedel har fördelen att de är miljövänliga och innebär mindre risk för skador på både fälg och miljö. Nackdelen är att de kan vara mindre effektiva mot hårt sittande smuts jämfört med mer kraftfulla kemiska alternativ.

Kemiska rengöringsmedel erbjuder fördelen att de är kraftfulla mot envisa fläckar och inbränd smuts, vilket gör dem effektiva vid rengöring av fälgar. Men tänk på att det kan vara frätande och öka risken för skador på känsliga fälgmaterial, vilket är en betydande nackdel att beakta.

Anpassning efter fälgmaterial

Olika fälgmaterial kräver olika typer av rengöringsmedel. Det är att välja en produkt som är anpassad för just det material som fälgen är tillverkad av.

När det gäller aluminiumfälgar är det viktigt att använda rengöringsmedel som är specifikt för aluminium för att undvika korrosion och skador. Det är för att behålla att fälgarna förblir i gott skick och behåller sin estetiska skick under en längre tid.

För kromfälgar rekommenderas användning av särskilda kromrengöringsmedel då de är utformade för att bevara kromets glans och skydd. Undvik att använda slipande eller korniga rengöringsmedel eftersom de kan orsaka repor på ytan och försämra utseendet på fälgarna. Det är viktigt att välja rengöringsprodukter som är skonsamma mot krommet för att att fälgarna förblir i bästa möjliga skick.

Vid val av fälgrengöringsmedel är det också viktigt att läsa produktens instruktioner noggrant och följa dem för att få bästa möjliga resultat utan att skada fälgen. Det hjälper dig att effektivt ta bort smuts och ge dina fälgar ett skinande utseende.

Steg för steg process för fälgrengöring

En ordentlig rengöring av dina fälgar är inte bara viktigt för utseendet utan även för att förebygga korrosion och skador. Följ dessa specifika steg för bästa resultat.

Fälgtvättning

Förtvätt och förberedelse

Innan du applicerar rengöringsmedel är det viktigt att först göra fälgen fri från löst smuts och partiklar. Använd en högtryckstvätt eller vattenslang med tillräckligt tryck för att skölja av fälgarna med vatten. Detta steg är viktigt för att minimera risken för repor under den kommande rengöringsprocessen. Se till att fälgarna är tillräckligt svala innan du applicerar rengöringsmedel och spola dem igen med vatten för att avlägsna eventuellt kvarvarande smuts.

Applicering av fälgrengöringsmedel

Efter förtvätten, applicera ett fälgrengöringsmedel specifikt framtaget för dina fälgars material. Läs instruktionerna noggrant för att inte skada ytan på fälgarna.

Appliceringssteg:

 1. Spraya fälgrengöringsmedlet jämnt över fälgens yta.
 2. Låt medlet verka enligt instruktionerna, oftast några minuter.
 3. Använd en mjuk borste eller svamp för att arbeta in rengöringsmedlet på svåråtkomliga ställen.

Sköljning och torkning

När rengöringsmedlet har fått verka, är det dags att skölja av fälgen grundligt med vatten för att avlägsna allt rengöringsmedel och upplöst smuts.

Efter sköljning är det viktigt att se till att inga rengöringsmedelsrester finns kvar på fälgarna. Använd en ren, mjuk mikrofiberduk för att torka av fälgarna och förhindra vattenfläckar samtidigt som du lämnar en ren yta.

Verktyg för effektiv fälgrengöring

Välj rätt verktyg för att effektivt rengöra fälgarna. Anpassande borstar och svampar, tillsammans med rätt skyddsprodukter, ett skinande resultat utan att skada fälgens yta.

Val av borstar och svampar

Rätt borstar och svampar för att en skonsam och effektiv rengöring av fälgar. Det finns ett stort utbud att välja mellan. När du väljer en fälgborste är det viktigt att den kan nå alla ytor och svåråtkomliga utrymmen. En högkvalitativ fälgborste bör ha mjuka strån för att undvika repor samtidigt som den är tillräckligt styv för att effektivt ta bort envis smuts och bromsdamm. När det gäller borstar finns det två huvudsakliga typer att överväga: mjuka fälgborstar, som är idealiska för känsliga ytor för att undvika skador, och styva fälgborstar, som är mer lämpade för att hantera tuffare smuts och fläckar.

För mer känsliga delar av fälgen, bör en svamp av hög kvalitet användas. Det ger en skonsam rengöring och är effektiv för att uppnå en polerad finish. Svampar ska vara slitstarka och kunna absorbera tillräckligt med rengöringsmedel för att arbeta effektivt.

Skydd och fälgförsegling

Efter en noggrann rengöring är det viktigt att skydda fälgarna för att underlätta framtida rengöring och bevara deras estetik. Fälgförsegling är en del av denna process då den appliceras för att skapa en skyddande barriär mot smuts, salt. Valet av skyddsprodukter är för att säkerställa långvarigt skydd och bevarande av fälgarnas utseende. En högkvalitativ fälgförsegling, särskilt framtagen för detta ändamål, ger bästa möjliga resultat och ger ett skydd som står emot väder och vind, vilket gör framtida rengöringar enklare och mer effektiva.

Underhåll och skydd av dina fälgar

För att säkerställa fälgarnas långsiktiga skick och skydda dem från väder och vind är regelbundet underhåll av yttersta vikt för att förhindra korrosion och förlänga deras utseende. 

För att utföra detta underhållssteg, följ dessa steg:

 1. Börja med att skölja fälgarna med vatten för att avlägsna löst smuts.
 2. Applicera sedan ett fälgrengöringsmedel och låt det verka enligt tillverkarens instruktioner.
 3. Använd en mjuk borste för att rengöra svåråtkomliga områden på fälgarna.
 4. Skölj av fälgarna med rent vatten och torka dem sedan noggrant.

Genom att upprepa dessa rengöringsrutiner regelbundet kan risken för att fälgarna påverkas negativt av vägdamm och smuts minskas avsevärt.

Skydd mot väder och vind

Skydda fälgarna från effekterna av väderförhållanden såsom regn och snö. Genom att använda lämpliga skyddsmedel kan ett skydd skapas mellan fälgarnas yta och fukt, vilket effektivt förhindrar korrosion.

För att uppnå bästa skydd, följ följande rekommendationer:

 • Applicera ett kvalitativt fälgskydd efter varje tvätt för att bibehålla en skyddande yta.
 • Undvik att parkera bilen på platser där den utsätts för direkt solljus under längre perioder, vilket kan öka risken för skador.
 • På vintern, överväg att använda fälgar som är speciellt anpassade för säsongen för att motstå skador från vägsalt och vinterväder.

Genom att kombinera regelbunden underhåll kan du förlänga livslängden på dina fälgar samtidigt som de behåller sitt ursprungliga utseende.

Problemlösning och tips

För effektiv rengöring av fälgar är det viktigt att hantera specifika problem som flygrost och bromsdamm på rätt sätt. Genom korrekt användning av fälgrengöringsmedel och tekniker kan dessa problem förebyggas och behandlas effektivt. Fälgar kan drabbas av olika typer av nedsmutsning och skador, vilket kräver olika behandlingar. Flygrost, små rostpartiklar från bromsar och andra källor, kan fastna på fälgytan. För att ta bort flygrost effektivt används en fälgrengörare med rostlösande egenskaper. Bromsdamm, detta mörka pulvriserade material, fastnar hårt på fälgarna och kräver en kraftig spray och skurborste för att avlägsna. Vägsalt kan orsaka korrosion och skador på fälgarna, särskilt under vintern. Det är viktigt att ta bort saltet regelbundet för att förhindra skador. Tjära kan vara svår att ta bort och kan kräva ett särskilt medel för tjärborttagning innan själva fälgrengöringen. För varje problem är det rekommenderat att följa instruktionerna på fälgrengöringsmedlet för att undvika skador på fälgytan.

Experttips för bästa resultat

För att uppnå rena och välvårdade fälgar krävs inte bara rätta produkter utan också rätta tekniker. Först och främst är det viktigt att använda handskar och skyddsglasögon för säker hantering av kemikalier. Börja med att spola av fälgarna med vatten för att avlägsna löst smuts och grus. Applicera fälgrengöringsmedlet jämnt och låt det verka enligt instruktionerna för att ge det tid att lösa upp smuts och föroreningar. Använd en mjuk borste eller mikrofiberduk för att skrubba fälgen varsamt och nå in i alla utrymmen. Skölj av fälgarna noggrant med vatten efter rengöring för att undvika eventuella rester av kemikalier som kan orsaka skador över tid. För att ge bästa skydd mot framtida nedsmutsning kan det vara en avsluting med en fälgförsegling eller vax som skapar en skyddande barriär. Genom att följa dessa experttips och specifika problem kan vem som helst effektivt bibehålla fälgarnas skick och utseende.

Summering 

Vid rengöring av fälgar är det viktigt att välja rätt bilvårdsprodukter för att försäkra att fälgarna inte bara blir rena utan också att deras livslängd bibehålls. Två populära märken som ofta rekommenderas är Sonax och Turtle. Dessa produkter har visat sig effektiva mot vägsmuts och bromsdamm.

När man ska rengöra fälgar bör man inleda med en högtryckstvätt för att avlägsna lös smuts. Därefter applicerar man ett fälgrengöringsmedel och låter det verka enligt anvisningarna på produkten. Det är även viktigt att använda en mjuk borste eller svamp för att inte repa ytan. Efteråt sköljs fälgarna noggrant med vatten.

Ett jämförelse:

Produkt Användning Avsedd för
Sonax Fälgrengöring Spraya, vänta, borsta, skölj Lackerade och polerade fälgar
Turtle Fälgrengöring Spraya, vänta, tvätta av Olika fälgsorter

Vill du läsa mer om bilvård? Klicka här.


Frågor och svar

Regelbunden fälgrengöring är avgörande för att bibehålla fordonets estetik, förlänga fälgarnas livslängd och förhindra skador orsakade av föroreningar som bromsdamm och rost.

Det rekommenderas att rengöra fälgarna minst en gång i månaden, men frekvensen kan variera beroende på körförhållandena och klimatet i din region.

Det är inte rekommenderat att använda vanligt diskmedel eftersom det kan vara för starkt och skada fälgens yta. Det är bättre att använda specialdesignade fälgrengöringsprodukter.

Högtryckstvätt kan användas, men det är viktigt att hålla avståndet och undvika att använda för högt tryck för att förhindra skador på fälgens yta.

Använd specialiserade fälgrengöringsmedel och en fälgborste. Låt medlet verka enligt anvisningarna och skrubba försiktigt för att avlägsna inbränd bromsdamm.

Ättika är mest lämpligt för lätt smuts och fläckar. För envisare smuts, särskilt på aluminiumfälgar, kan det vara bättre att använda specialdesignade fälgrengöringsprodukter.

Lackerade och olackerade fälgar kan kräva olika typer av rengöringsmedel. Läs alltid produktanvisningarna och välj ett medel som är lämpligt för fälgens yta.

Rengöringstiden varierar beroende på fälgens skick och det valda rengöringsmedlet. Vanligtvis tar processen mellan 30 minuter och en timme.