Tvätta bilen minusgrader
Tobias Karlsson

Publicerad

Uppdaterad

Tvätta bilen i minusgrader - Biltvätt på vintern

Detta kan behövas:

Bilvårdsprodukter

Vattenslang / högtryckstvätt

Svårighetsgrad:

Enkel

Tidsåtgång:

30-60 min

I Sverige är vintern en lång och obeveklig årstid, och för många bilägare innebär det utmaningar när det kommer till att hålla bilen ren och välskött. Att tvätta bilen i minusgrader kan verka som en omöjlighet eller åtminstone en uppgift som kräver extra försiktighet och omsorg.

Men med rätt kunskap och förberedelser är det fullt möjligt att bibehålla din bils glans och skydda den från vinterskador även under de kallaste dagarna. I denna artikel kommer vi att utforska några användbara tips och metoder för att tvätta din bil effektivt och säkert när temperaturen sjunker långt under nollstrecket.

Varför ska man tvätta bilen på vintern?

Att tvätta bilen under vintern är avgörande för att bibehålla dess skönhet och hållbarhet. Trots kylan och det besvärliga vädret är det viktigt att regelbundet rengöra din bil av flera skäl:

 1. För att förebygga rost: Vägsalt och andra kemikalier som används för att bekämpa is och snö på vägarna kan orsaka korrosion och rostskador på bilens kaross om de får ligga kvar under en längre tid. Genom att tvätta bilen regelbundet kan du avlägsna dessa skadliga ämnen och skydda lacken från att skadas.
 2. För att förhindra skador: Smuts, salt och smältande snö kan fastna under bilen och i dess mekaniska komponenter, vilket kan orsaka skador på bland annat bromsar, upphängning och avgassystem. Genom att hålla bilen ren minskar du risken för korrosion och mekaniska problem.
 3. För att bibehålla sikten: Smuts och salt kan ansamlas på vindrutan och andra glasytor, vilket kan minska sikten och öka risken för olyckor. En ren bil innebär bättre sikt och ökad säkerhet för både föraren och andra trafikanter.
 4. För att bevara värdet: En väl underhållen bil behåller sitt värde bättre än en som är nedsmutsad och skadad. Genom att regelbundet tvätta och vårda din bil kan du skydda dess ytskikt och mekaniska komponenter, vilket kan göra den mer attraktiv vid en eventuell försäljning eller byte.
King Carthur Control Snow Foam - Förtvättsmedel

King Carthur Control Snow Foam - Förtvättsmedel

5.0
 • Effektiv rengöringskraft
 • Biologiskt nedbrytbar
 • Sprayflaska ingår inte

King Carthur Control Snow Foam lanserades våren 2017 och blev snabbt en riktig storsuccé – en av Autodudes mest populära produkter! Det anses vara det absolut bästa förtvättsmedlet som någonsin har testats. Med dess högst effektiva rengöringskraft bevarar det också bilens vaxlager och lackskydd på ett mycket skonsamt sätt. "KC Control" är resultatet av en lång utvecklingsprocess där de allra bästa jämförbara produkterna på marknaden har granskats och förenats till en enda produkt. Medlet presterar förbluffande väl även mot den mer envisa smutsen. Organisk smuts, insekter, vägdamm och vägsalt löses effektivt upp, vilket resulterar i ett mycket imponerande tvättresultat. Med hänsyn till dess otroliga rengöringseffekt betraktas Control Snow Foam som marknadens skonsammaste förtvättsmedel för vaxlager och lackskydd!

8 tips hur du undviker värdeminsking

Förberedelser inför biltvätt i minusgrader

Att tvätta bilen när temperaturen kryper under nollstrecket kräver noggrann planering och förberedelse för att undvika att vatten fryser och orsakar skador på både fordonet och dess omgivning. Här är några viktiga förberedelser att ha i åtanke innan du ger dig ut i kylan för att tvätta din bil:

 • Välj rätt plats: Försök att utföra tvätten på en plats där du har tillgång till varmt vatten och där avrinningen inte orsakar problem om det fryser till is. En uppfart med tillgång till en uppvärmd garage eller en biltvättanläggning med uppvärmda tvättbås är idealiska alternativ.
 • Använd rätt tvättprodukter: Välj tvättprodukter som är speciellt utformade för att fungera effektivt även i kalla temperaturer. Det finns biltvättmedel och schampon som är formulerade för att motverka att vatten fryser och som hjälper till att lösa upp smuts och salt utan att skada lacken.
 • Skydda känsliga områden: Se till att skydda känsliga delar av bilen, som dörrlås, gummilister och tätningar, från att vattnet fryser fast. Använd gärna en vattenavvisande spray eller silikonbaserad smörjmedel för att förebygga detta problem.
 • Arbeta snabbt och effektivt: När du väl börjar tvätta bilen är det viktigt att arbeta snabbt för att minimera risken för att vatten hinner frysa. Dela upp tvättprocessen i mindre sektioner och fokusera på en del av bilen åt gången för att få arbetet gjort så snabbt och effektivt som möjligt.

Genom att följa dessa förberedelser och vidta nödvändiga åtgärder kan du säkerställa en framgångsrik biltvätt även när termometern visar minusgrader.

Så här tvättar du bilen på vintern

Att tvätta bilen på vintern kan verka som en utmanande uppgift, men med rätt strategi och förberedelser kan du uppnå ett skinande resultat utan att riskera att din bil fryser ihop. Här är några enkla knep för att tvätta din bil på vintern:

Kör bilen varm innan du påbörjar tvätten

Innan du tar fram tvättsvampen är det en bra idé att köra bilen en kort stund för att värma upp den. Detta hjälper till att smälta eventuell is och snö som kan ha samlats på bilens yta, vilket gör det lättare att tvätta bort smutsen. Dessutom kan uppvärmningen av motorn bidra till att förbättra tvättresultatet genom att göra det lättare att lösa upp envis smuts och fläckar.

Borsta av snö och is innan du börjar tvätta

Innan du börjar tvätta bilen är det viktigt att ta bort eventuell snö och is från dess yta. Använd en mjuk borste eller en isskrapa för att försiktigt avlägsna snö och is från vindrutor, tak och motorhuven. Detta säkerställer inte bara en renare tvätt utan minskar också risken för repor på lacken när du tvättar bilen.

Vaxa bilen

Efter att du har tvättat och torkat bilen är det en bra idé att applicera ett skyddande vax. Vaxet bildar en skyddande barriär som hjälper till att avvisa smuts, salt och andra föroreningar, vilket gör det lättare att hålla bilen ren under vintern. Dessutom ger vaxet en extra glans och förbättrar lackens hållbarhet mot väder och slitage.

Torka bilen efter tvätt

Efter att du har tvättat bilen är det viktigt att torka den ordentligt för att förhindra att vatten fryser och orsakar skador. Använd en mjuk och absorberande handduk för att torka av bilens yta noggrant, inklusive dörrkanter och fönster. Glöm inte att även torka av dörrkanterna för att förhindra att vatten och smuts samlas där och orsakar korrosion.

Smörj dörrlisterna

För att förhindra att dörrlisterna fryser fast i kylan kan du applicera en tunn film av silikonbaserat smörjmedel längs kanterna. Detta hjälper till att förhindra att vatten tränger in och orsakar problem med dörrarna. Se även till att regelbundet rengöra och smörja dörrlåsen för att undvika att de fryser fast under vintern.

Droppa olja i låsen

För att förhindra att låsen fryser fast kan du droppa några droppar låsolja i nyckelhålet. Detta hjälper till att smörja låsmekanismen och förhindra att vatten tränger in och orsakar problem med att låsa upp eller låsa bilen. Dessutom kan du använda en de-icer spray för att snabbt avlägsna frost från låsen och säkerställa smidig användning, särskilt under kalla vintermorgnar.

Därför är bilvård viktigt

Hur kallt är för kallt för att tvätta en bil i minusgrader?

Att tvätta din bil när temperaturen sjunker under nollstrecket kan vara en utmaning och kan medföra vissa risker om det är för kallt. Generellt sett rekommenderas det att undvika att tvätta din bil när termometern visar -10 grader eller kallare. Detta råd grundar sig på risken för att vattnet och tvättmedlen ska frysa till is på bilens yta, vilket kan skapa problem både under och efter tvättprocessen.

När temperaturen når så låga nivåer finns det en ökad risk för att is bildas på bilen, vilket kan leda till en rad obehagliga problem. Till exempel kan dörrlåsen frysa fast, vilket gör det svårt att låsa eller låsa upp dörrarna. Dessutom kan rörliga delar som vindrutetorkare och dörrtätningar också frysa, vilket kan hindra deras normala funktion och skapa besvär för bilföraren.

För att undvika dessa problem är det alltså bäst att avstå från att tvätta din bil när det är extremt kallt ute. Det är klokt att vänta tills temperaturen har stigit över -10 grader innan du ger dig ut för att tvätta din bil. Vid dessa något mildare temperaturer är risken för att vatten ska frysa på bilens yta betydligt mindre, vilket gör tvättprocessen säkrare och mer effektiv.

När du väljer att tvätta din bil under vintern är det också en god idé att välja en tid på dagen när temperaturen är som högst. Detta minskar ytterligare risken för att vatten ska frysa och kan göra tvättupplevelsen mer behaglig och effektiv.

Sammanfattningsvis är det bäst att undvika att tvätta din bil när temperaturen är extremt låg för att undvika problem med frysning av vatten och tvättmedel på bilens yta. Vänta istället tills temperaturen har stigit något över -10 grader Celsius för en säkrare och mer effektiv tvättupplevelse under vintern.


Frågor och svar

Det är rekommenderat att använda tvättmedel som är speciellt formulerade för att fungera effektivt även i kalla temperaturer för att undvika att vatten fryser på bilen.

Högtryckstvätt kan vara ett effektivt sätt att rengöra din bil på vintern, men se till att använda den på ett lämpligt avstånd för att undvika att skada lacken eller tvinga in vatten i känsliga delar av fordonet.

För att skydda din bil från rost under vintern är det viktigt att regelbundet tvätta bort salt och smuts från dess yta. Applicera även ett skyddande vax för extra skydd.

För elektriska eller hybridbilar är det extra viktigt att undvika att vatten tränger in i känsliga elektriska komponenter. Använd försiktighet och välj tvättmetoder som minskar risken för vattenintrång.

Avfettning kan vara användbart för att lösa upp tjära och annan hårdnackad smuts på bilens yta, men se till att använda en som är lämplig för kalla temperaturer och skölj av den ordentligt för att undvika skador på lacken.

För att förhindra att dörrlås fryser kan du använda låsolja eller låsspray för att smörja låsen regelbundet. Detta hjälper till att förhindra vattenintrång och frysningsproblem.

Ja, det är viktigt att torka bilen ordentligt efter tvätt för att förhindra att vatten fryser och orsakar skador. Använd en mjuk och absorberande handduk för att torka av bilens yta noggrant.