Tvätta bilmattor
Elin Bäcklund

Publicerad

Tvätta bilmattor

Rengöra bilmattor med rätt material:

Högtryckstvätt/vattenslang

Dammsugare

Rengöringsmedel

Sprayflaska

Borste/trasa

Svårighetsgrad:

Enkel

Tidsåtgång:

20 - 60 min

I guiden kommer vi att gå igenom en effektiv metod för rengöring av bilmattor. Att hålla bilens interiör fräsch skapar en välkommande känsla, och rena bilmattor är en viktig del av det. Vi kommer att titta på hur du kan använda högtryckstvätt för att effektivt rengöra både textil och gummimattor, vilket hjälper till att bevarar bilens inre skönhet.

Effektiva metoder för rengöring av bilmattor med hjälp av en högtryckstvätt. Genom att följa enkla steg kan du återställa mattornas utseende och förlänger du mattornas livslängd. För textilmattor, använd en rengöringslösning och skölj med högtryckstvättens stråle, medan gummimattor kan rengöras med samma metod efter att större partiklar avlägsnats.

Rengöra bilmattor - Effektiv guide till rengöring

Att hålla bilens interiör ren är viktigt för fordonets estetik och hygien. Bilmattor spelar en roll i detta eftersom de samlar upp smuts, grus och annat material som skor drar in. Rengöring av både gummi och textilbilmattor kan förlänga deras livslängd och bidra till en fräschare bilens interiör.

Tvätt av bilmattor kan göras på flera sätt, men användning av högtryckstvätt har blivit ett populärt val för att avlägsna envis smuts och grus. Det är en kraftfull och effektiv metod som kan återställa mattans utseende utan att vara för hård mot materialen. När det gäller textilmattor krävs ofta en behandling för att inte skada fibrerna, medan gummimattor kan tåla en robustare rengöringsprocess.

Hur man bäst rengör olika typer av bilmattor för att bibehålla bilens skick. Oavsett vilken metod som används, är det viktigt att göra det regelbundet för att minska slitage och underlätta framtida rengöringar. 

Interiörrengöringspaket

Interiörrengöringspaket

5.0
 • Prisvärd
 • Effektiv

Ett kostnadseffektivt rengöringspaket från Autodude. Skapat för att ta hand om interiören på bästa sätt. Paketet är komplett med olika produkter som är framtagna för att effektivt rengöra varje yta inuti fordonet.

 

Grundlig rengöring av bilmattor

En grundlig ren vengöring av bilmattor hjälper till att bevara mattornas kvalitet och utseende. Processen görs beroende på om det är textil eller gummimattor som behöver rengöras.

Rengöring av textilmattor

För att rengöra textilmattor, är det först och främst viktigt att dammsuga noggrant för att ta bort allt grus och lös smuts. Efter dammsugning, använd ett rengöringsmedel speciellt utformat för textilmattor. Spraya ett jämnt lager över hela mattan, och låt verka enligt instruktionerna. Använd sedan en mjuk borste eller en trasa för att skrubba mattan varsamt. Detta hjälper till att lösa upp envisa fläckar och märken.

 1. Dammsug mattan för att avlägsna löst smuts och grus.
 2. Applicera rengöringsmedel jämnt över mattan.
 3. Skrubba försiktigt med en mjuk borste eller trasa.
 4. Skölj därefter mattan med rent vatten från en trädgårdsslang eller en högtryckstvätt satt på ett lägre tryck för att inte skada materialet.
 5. Låt mattan torka helt innan den återläggs i bilen.

Rengöring av gummimattor

När det gäller gummimattor, börjar man också med att dammsuga för att bli av med yttre smuts. Därefter kan man antingen använda en blandning av vatten och diskmedel eller en avfettning för att tvätta mattorna. Efter att ha applicerat rengöringslösningen, använd en stiff borste för att skrubba mattan, vilket tar bort inarbetat smuts och ger mattorna en rena yta.

 1. Dammsug för att avlägsna yttre smuts.
 2. Blanda rengöringslösning med vatten och diskmedel eller använd avfettning.
 3. Applicera lösningen på mattan.
 4. Använd en stiff borste för att skrubba mattan grundligt.
 5. Skölj rent med en trädgårdsslang eller högtryckstvätt.
 6. Låt mattorna torka helt innan de placeras tillbaka i bilen.

För bästa resultat bör rengöring av båda typer av mattor utföras regelbundet. Användning av rätt metod och produkter garanterar att mattorna inte bara ser bra ut utan också varar längre.

Fler tvättmetoder

Andra tvättmetoder för bilmattor är användning av högtryckstvättar och tvättmaskiner. Dessa metoder är effektiva för att avlägsna svår smuts och fläckar från mattornas fibrer.

Använda högtryckstvätt

Att tvätta bilmattor med en högtryckstvätt ger en intensiv rengöring genom att använda högtrycksvatten. För att rengöra textilmattor, applicera en blandning av tvål och vatten och använd sedan högtryckstvätten. Håll munstycket på lagom avstånd för att undvika att skada mattans fibrer. I följande tabell redogörs för stegen:

 1. Ta ut mattorna och skaka av löst smuts och sand.
 2. Applicera såpa eller speciell mattrengöringsmedel.
 3. Använd högtrycket för att skölja bort smutsen. (Tänk på att hålla avstånd för textilmattor)
 4. Använd en rotborste för envisa fläckar.
 5. Låt mattorna lufttorka helt innan användning.

För gummibilmattor, använd en skrapa för att avlägsna större partiklar innan du använder högtrycksstrålen. Det är viktigt att torka mattorna ordentligt för att förhindra mögelbildning.

Tvätta textilmattor med tvättmaskin

Små till medelstora textilmattor brukar gå bra att tvätta i en vanlig tvättmaskin. Större textilmattor kan bli för tunga när de är våta och skada tvättmaskinen. Innan mattorna placeras i maskinen, borsta av ytlig smuts och använd en grovdammsugare sen applicera en mild tvål eller biltvättsåpa. Här är processen: 

 1. Blöt mattorna i vatten för att lossa smutsen.
 2. Välj en skonsam cykel på tvättmaskinen för mattorna.
 3. Gör en extra sköljning om tvålrester kvarstår.
 4. Efter tvätten, lägg mattorna platta eller häng dem för att torra helt.

Använd inte tvättmaskinen för gummibilmattor eftersom värme och vridning kan skada dem. De bör rengöras för hand. 

Skötseltips för att upprätthålla skicket

Att upprätthålla skicket på bilmattor kräver en regelbunden skötsel och rätt metoder för att förebygga och behandla smuts och fläckar. Genom att följa dessa riktlinjer kan bilägare bevara sina mattors färg och stil.

Tvätta bilmattor

Förebygga vanliga fläckar och smuts

Det första steget i att underhålla bilmattor är att minimera risken för fläckar och smuts. Användning av gummimattor i bilen under våta eller smutsiga förhållanden kan skydda tygmattor från grus och smuts. Regelbundet att dammsuga mattorna tar bort löst skräp och förhindrar att det tränger in djupare i mattans fibrer. För tygmattor i bilen, överväg att damma av mattorna innan varje dammsugning, och eftertorka med en fuktig trasa för att fånga upp resterande damm.

Rutinmässig skötsel och underhåll

För regelbundet underhåll, bör tygmattor torkas av med en fuktig trasa för att ta bort ytsmuts och sedan torrläggas i luft för att undvika mögel och dålig lukt. Vid behov kan tvättmedel eller naturavfettning från till exempel OKQ8 användas för att ta bort envisa fläckar, men det är viktigt att följa dessa produkters anvisningar noggrant. Lägg alltid gummimattorna platt för torkning efter tvätt för att bibehålla dess form och struktur.


Frågor och svar

Idealiskt bör du rengöra dina bilmattor varje månad för att upprätthålla deras utseende och hygien. Om du bor i ett område med mycket smutsiga eller leriga förhållanden kan det vara nödvändigt att rengöra dem oftare.

Ja, du kan använda en högtryckstvätt på både textil och gummimattor. Se dock till att justera trycket och använda lämpliga rengöringsprodukter för att undvika skador.

Torkningstiden varierar beroende på väderförhållanden och luftfuktighet, men det kan ta några timmar upp till en hel dag för bilmattorna att torka helt.

Textilbilmattor kan tvättas i tvättmaskinen om det rekommenderas på mattans etikett. Se till att använda en mild tvättcykel och låg temperatur för att undvika skador.

Användning av gummimattor under våta eller smutsiga förhållanden och att regelbundet dammsuga bilmattorna kan hjälpa till att minska risken för att de blir smutsiga igen.

Det finns många speciella rengöringsprodukter på marknaden som är utformade speciellt för bilmattor. Det är bäst att använda produkter som är skonsamma mot materialet och effektivt tar bort smuts och fläckar.

Se till att bilmattorna torkar helt innan de placeras tillbaka i bilen. Placera dem på en plats med god luftcirkulation och undvik att lägga dem i en fuktig miljö för att förhindra mögelbildning.