Våtslipa strålkastare
Elin Bäcklund

Publicerad

Uppdaterad

Våtslipa strålkastare - Steg för steg

Detta behövs:

Högtryckstvätt eller vattenslang (för rengöring)

Maskeringstejp

Våtslippapper i olika storlekar (P400-P2000)

Sprayflaska med vatten

Svårighetsgrad:

Medel

Tidsåtgång:

20-30 min

 

Istället för att köpa nya strålkastare kan du använda denna kostnadseffektiva metod. Processen kräver grundläggande verktyg som högtryckstvätt, maskeringstejp och olika våtslippapper. Genom att följa våran steg för steg guide, inklusive rengöring, skydd med maskeringstejp, våtslipning med vatten, och polering, kan du åtgärda repor och förbättra strålkastarnas klarhet.

Att bevara och förnya strålkastarna på ditt fordon behöver inte vara kostsamt eller komplicerat, och våtslipning är en ekonomiskt fördelaktig metod för att återställa klarhet och livslängd till strålkastare.

Gör det själv – En ekonomisk lösning

Våtslipning av strålkastare är en metod som kan vara övervägande när dina fordonets strålkastare börjar visa tecken på åldrande och slitage. Istället för att investera i nya strålkastare har du nu möjlighet att förbättra deras skick och funktionalitet. Det är en kostnadseffektiv och en praktisk metod som kan ge dina slitna och trista strålkastare nytt liv.

Våtslipningsprocessen kräver inte en "överflöd" av material eller specialverktyg. Du kan utföra våtslipningen med några grundläggande tekniker, vilket gör det till en överkomlig och genomförbar lösning. Till skillnad från en enkel polering, som kan vara tillräcklig för mindre skador, fokuserar vi här på scenarier där strålkastarna verkligen behöver en djupare behandling.

För att framgångsrikt genomföra våtslipningen behöver du följande:

 1. Högtryckstvätt eller vattenslang (för rengöring): Innan själva slipningen påbörjas är det viktigt att rengöra strålkastarna noggrant för att avlägsna damm, smuts och andra partiklar.
 2. Maskeringstejp för att skydda den omgivande lacken från oavsiktliga skador under våtslipningen genom att använda maskeringstejp för att täcka området runt strålkastarna.
 3. Våtslippapper i olika storlekar. Beroende på graden av repor och slitage kommer du att behöva olika grova våtslippapper för att gradvis åtgärda skadorna.
 4. Sprayflaska med vatten. Håll ytan fuktig under våtslipningen för att förhindra överhettning och förbättra slipprocessens effektivitet.

Det är viktigt att förstå att djupet på reporna kommer att påverka valet av våtslippapper och hur många steg som krävs för att uppnå önskat resultat. 

En steg för steg guide för våtslipning av strålkastare

 1. Noga rengör billyktorna: Använd en högtryckstvätt eller vattenslang för att ta bort smuts och partiklar från strålkastarna.
 2. Skydda området runt strålkastarna med maskeringstejp: Förhindra att lacken skadas under slipningen genom att täcka området runt strålkastarna.
 3. Fukta ytan och slippappret med vatten: Håll ytan fuktig under slipningen för att undvika överhettning och förbättra slippapprets prestanda.
 4. Slipa tills ytan är jämn; spraya vatten vid behov: Beroende på repornas djup och omfattning, använd olika grova papper och upprepa processen vid behov.
 5. Torka bort sliprester: Använd en ren trasa eller papper för att avlägsna eventuella rester från våtslipningen.
 6. Byt till ett finare papper och repetera steg 4 och 5 tills du får ett jämnt resultat: Fortsätt gradvis med finare papper för att polera ytan och eliminera eventuella återstående repor.
 7. Avsluta med att polera ytan med polermaskin: Använd en polermaskin för att återställa strålkastarnas klarhet och glans.

För att möta specifika krav och graden av repor kan olika grovheter av våtslippapper användas. En översiktlig guide kan vara att börja med ett 400 papper vid kraftiga repor, övergå till ett 800 papper, använda ett 1200 papper som näst sista steg och avsluta med minst ett 2000 våtslippapper före polering.

Rengöring av strålkastarna innan du påbörjar våtslipningen är viktigt för att minimera risken för ytterligare repor. En kombination av alkalisk avfettning och högtryckstvätt är effektiv för att avlägsna envis smuts, som tjära eller flygrost.

Skydda området runt strålkastarna med maskeringstejp och förhindrar att fordonets lack skadas under våtslipningen. Detta är särskilt viktigt eftersom det möjliggör noggrann slipning längs kanter och hörn utan att oroa sig för eventuella lackskador.

Använd en vanlig sprayflaska med kranvatten och spraya både på ytan och våtslippappret innan du påbörjar slipningen.

Avslutningsvis, när våtslipningen har resulterat i det önskade skicket på strålkastarna, är det dags att avsluta processen genom att polera ytan med en polermaskin. Detta steg återställer strålkastarnas genomskinlighet och eliminerar eventuella rester av matt yta. 

Våtslipning

Klicka här för att gå till vår guide om polering av strålkastare och få ytterligare tips för att förbättra och bevara det uppnådda resultatet.


Frågor och svar

Våtslipning är en kostnadseffektiv och praktisk metod för att förbättra skicket och livslängden på dina åldrade och slitna strålkastare istället för att investera i nya.

Våtslipning fokuserar på scenarier där strålkastarna behöver en djupare behandling och ger ett mer långvarigt resultat jämfört med en enkel polering.

Djupet på reporna påverkar valet av våtslippapper och antalet steg som krävs för att uppnå det önskade resultatet.

Innan våtslipningen bör du noggrant rengöra strålkastarna med en högtryckstvätt eller vattenslang för att avlägsna damm, smuts och partiklar.

Maskeringstejp används för att skydda den omgivande lacken från oavsiktliga skador under våtslipningen och möjliggör noggrann slipning längs kanter och hörn.

Våtslipningsprocessen innefattar steg som rengöring, skydd med maskeringstejp, fuktning av ytan och våtslippapper, slipning, borttagning av sliprester och avslutande polering.

För kraftiga repor kan du börja med ett 400 våtslippapper och gradvis övergå till ett 800-1200 våtslippapper och avsluta med minst ett 2000 våtslippapper före polering.

Rengöring av strålkastarna före våtslipningen är viktigt för att minimera risken för ytterligare repor och uppnå bättre resultat.

Avslutande med en polering med en polermaskin för att återställa strålkastarnas genomskinlighet och eliminerar eventuella rester av matt yta, vilket ger ett optimalt slutresultat.