Måla bromsok
Tim Karlsson

Publicerad

Måla bromsok - Steg för steg guide

Detta behövs:

Domkraft

Hylsor och nycklar

Bromsoksfärg

Svårighetsgrad:

Medel

Tidsåtgång:

30-60 min

Att måla bromsok på din bil är inte bara ett sätt att fräscha upp utseendet utan också ett praktiskt steg för att skydda och förlänga livslängden på dina bromsdelar. Genom att ge dina bromsok en ny färg kan du lägga till en personlig touch till din bil samtidigt som du utför en viktig underhållsuppgift.

I denna artikel ska vi gå igenom stegen för att måla bromsok på din bil själv. Det är ett enkelt och prisvärt sätt att förbättra både utseendet och funktionen på din bil. Oavsett om du är en erfaren mekaniker eller en nybörjare när det gäller fordonsunderhåll, är detta ett projekt som du kan genomföra med framgång med några grundläggande verktyg och lite tålamod. Så låt oss dyka in och upptäcka hur du kan ge dina bromsok en fräsch ny look samtidigt som du tar hand om din bils prestanda och utseende på egen hand.

Så här målar du bromsoket

Innan du dyker in i processen för att måla bromsok är det viktigt att förbereda rätt miljö och ha de nödvändiga verktygen till hands. För att utföra detta projekt behöver du några grundläggande verktyg, inklusive en domkraft för att lyfta upp bilen och en plats där du kan arbeta bekvämt. Det är också viktigt att välja en plats som är tillräckligt varm för att färgen ska kunna torka ordentligt. På grund av detta kan projektet vara svårt att genomföra under vintermånaderna när temperaturen är låg. Att måla bromsok är en rolig och praktisk uppgift, men det kräver lite planering och förberedelse för att uppnå bästa resultat.

Steg 1 - Demontera hjulet

Innan du kan börja måla bromsok är det viktigt att skapa en tillgänglig arbetsyta. Använd en domkraft för att lyfta upp bilen och säkra den på pallbockar. Lossa sedan hjulmuttrarna och ta försiktigt av hjulet för att få enkel åtkomst till bromsoket.

Steg 2 - Förberedelse

Förberedelserna är nyckeln till ett lyckat resultat när du målar bromsok. Börja med att rengöra bromsoken noggrant med en lämplig rengöringsspray för att avlägsna smuts, olja och rost. Använd en borste för att komma åt svåråtkomliga områden och se till att ytan är helt ren och torr innan du går vidare.

Steg 3 - Skydda omkringliggande delar

Innan du applicerar färgen är det viktigt att skydda de omkringliggande delarna från överflödig färg. Använd maskeringstejp och tidningspapper för att täcka bromsbeläggen, bromsslangarna och andra delar av bromssystemet som inte ska målas. Detta hjälper till att säkerställa att färgen bara hamnar där den ska.

Steg 4 - Välj din färg

När det kommer till att välja färg för bromsoken finns det ett brett utbud att välja mellan. Det är dock viktigt att välja en färg som är speciellt formulerad för höga temperaturer och slitstyrka för att säkerställa ett långvarigt resultat. Utforska olika färgalternativ och se till att välja en som passar din personliga smak och stil.

Steg 5 - Måla bromsoket

 1. Blanda färgen enligt tillverkarens instruktioner och använd en träspatel för att säkerställa en jämn konsistens.
 2. Applicera det första lagret färg jämnt på bromsoket med hjälp av en pensel eller sprayburk. Se till att täcka hela ytan och undvik att applicera för tjockt.
 3. Låt det första lagret torka enligt tillverkarens rekommendationer innan du applicerar det andra lagret. Följ samma process för det andra lagret och låt sedan bromsoket torka helt innan du monterar tillbaka hjulet.

Steg 6 - Avsluta och rengör

När färgen har torkat helt och du är nöjd med resultatet är det dags att avsluta processen. Försiktigt ta bort maskeringstejpen och tidningspapperet från de skyddade områdena och rengör eventuella överflödiga färgfläckar med en lämplig lösningsmedel.

Lacka eller pensla bromsoket

När det kommer till att måla bromsok finns det vanligtvis två huvudsakliga metoder: lackning och pensling. Båda metoderna har sina fördelar och nackdelar, och valet mellan dem beror ofta på personliga preferenser och tillgängliga resurser. Nedan diskuteras dessa två alternativ för att hjälpa dig att fatta ett välgrundat beslut.

Lacka bromsoket:

 • Professionellt utseende: Lackning ger ofta en jämnare och mer professionell finish jämfört med pensling, vilket kan ge din bil ett polerat utseende.
 • Hållbarhet: Lacken har en tendens att vara mer tålig och motståndskraftig mot väder och slitage över tiden, vilket kan resultera i en längre livslängd för målningen.
 • Kräver mer utrustning: Lackning kräver vanligtvis mer specialiserad utrustning, såsom en sprutpistol och en kompressor, vilket kan göra processen mer krävande och dyrare.

Pensla bromsoket:

 • Enkelhet: Att använda en pensel för att applicera färgen kan vara enklare och mer tillgängligt för hemmafixaren som inte har tillgång till specialiserad lackutrustning.
 • Noggrannhet: Pensling gör det lättare att vara mer precisionsinriktad och kontrollera var färgen appliceras, vilket kan vara fördelaktigt för att undvika överdriven målning på andra delar av bromssystemet.
 • Mindre kostsamt: Pensling kräver vanligtvis inte lika mycket investering i utrustning som lackning gör, vilket kan göra det till ett mer prisvärt alternativ för vissa.

Valet mellan lackning och pensling beror på dina egna kunskaper, tillgängliga resurser och preferenser när det gäller slutresultatet. Oavsett vilken metod du väljer är det viktigt att följa tillverkarens instruktioner för bästa resultat och hållbarhet på din målning.

Demontera bromsoket eller inte

När det gäller att måla bromsok finns det en viktig övervägning att göra: ska du demontera bromsoket från bilen eller inte? Båda alternativen har sina för- och nackdelar, och det är viktigt att väga dem innan du fattar ett beslut. 

Oavsett beslut, är det också en perfekt tidpunkt att inspektera bromssystemet. Du bör passa på att noggrant undersöka bromsskivorna och bromsbeläggen för att bedöma deras skick. Om det finns några tecken på slitage, rost eller andra skador kan det vara lämpligt att byta ut bromsskivor och belägg dem samtidigt som du utför målningsarbetet på bromsoket. Detta gör att du kan hantera flera underhållsåtgärder samtidigt och säkerställa att hela bromssystemet är i gott skick.

Demontera bromsoket:

 • Bättre åtkomst: Genom att demontera bromsoket får du enklare åtkomst till hela ytan, vilket gör det lättare att noggrant och jämnt applicera färgen.
 • Undviker övermålning: Med bromsoket avlägsnat är risken för övermålning på andra delar av bilen, såsom bromsbeläggen eller bromsslangarna, betydligt lägre.
 • Grundligare rengöring: Att ta bort bromsoket gör det också lättare att rengöra det ordentligt innan du applicerar färgen, vilket kan leda till ett bättre slutresultat.

Inte demontera bromsoket:

 • Sparar tid och arbete: Att måla bromsoket utan att demontera det sparar tid och arbete, eftersom du inte behöver ta bort och installera bromsoket igen.
 • Mindre risk för felmontering: Genom att lämna bromsoket på plats minskar du risken för felmontering eller skador som kan uppstå vid demontering och montering.
 • Kräver noggrann maskering: För att undvika övermålning på andra delar av bromssystemet måste du vara noggrann med att maskera av dessa områden innan du målar bromsoket.

Valet mellan att demontera bromsoket eller inte beror på din egen kunskapsnivå och erfarenhet, samt tillgängliga verktyg och resurser. Oavsett vilket alternativ du väljer är det viktigt att noggrant förbereda och följa rätt tekniker för att säkerställa ett professionellt och hållbart resultat.


Frågor och svar

Det rekommenderas att använda en speciell bromsoksfärg som är designad för att tåla höga temperaturer och påfrestningar som bromsarna utsätts för.

Det är möjligt att måla bromsok utan att ta bort dem från bilen, men det kan vara svårare att uppnå en jämn och noggrann målning. Det är bäst att demontera bromsoket för att få enklare åtkomst och bättre resultat.

En del bromsoksfärger kan kräva användning av en primer för bästa resultat. Läs noggrant på färgens instruktioner för att avgöra om det krävs eller inte.

Torkningstiden kan variera beroende på typ av färg och temperatur. Vanligtvis tar det 24 timmar för färgen att torka och härda helt.

Det rekommenderas att låta färgen torka och härda helt innan du kör bilen för att undvika skador på den nymålade ytan. Följ alltid tillverkarens rekommendationer för torkningstider.

Nej, det rekommenderas inte att använda vanlig lackfärg för att måla bromsoket eftersom den inte är designad för att tåla de höga temperaturer som bromsarna genererar.

Det är inte rekommenderat att måla bromsoket när det är kallt ute eftersom färgen kan ta längre tid att torka och härda ordentligt. Det är bäst att utföra detta projekt i varmare väderförhållanden för bästa resultat.