Montering av dragkrok
Tim Karlsson

Publicerad

Montering av dragkrok - Så här gör du

Detta behövs:

Dragkrok 

Hylsnyckelsats

Skruvmejslar

Tång 

Momentnyckel 

Sticksåg 

Svårighetsgrad:

Medel svår

Tidsåtgång:

2 - 8 timmar

Att installera din egen dragkrok är inte bara ett sätt att spara pengar, det öppnar också upp för en mängd olika möjligheter, från att dra släp till att ta med husvagnen på semestern. I vår guide kommer vi att ta dig genom varje steg i processen, från förberedelser och val av rätt utrustning till själva monteringen och efterkontrollen.

Få proffstips för en smidig installation av din dragkrok som passar din bilmodell och har rätt maximala dragvikt. Med vår guide kan du vara säker på att varje steg utförs korrekt.

Montering av dragkrok - En komplett steg för steg guide

Att montera en dragkrok på din bil är en process som kräver kunskap och rätt verktyg. Det är dock en åtgärd som många bilägare väljer att göra själva för att spara pengar och få ännu mer nytta av sin bil. En väl monterad dragkrok öppnar för nya möjligheter såsom att dra släp, husvagnar, och cykelhållare. Innan man påbörjar monteringen är det viktigt att dragkroken är godkänd och passar till din bilmodell. Det är också viktigt att känna till bilens maximala dragvikt för att garantera säker användning.

Instruktioner för montering av dragkrok kan variera mellan olika bilmodeller och tillverkare av dragkrokar. Om man väljer att montera dragkroken själv är det viktigt att noggrant följa den medföljande montagesanvisningen för att göra en korrekt installation. I de fall man inte känner sig säker på att utföra arbetet på egen hand är det rekommenderat att ta hjälp av en verkstad som är bekant med att montera dragkrok, priset för detta brukar variera.

Varje steg i monteringsprocessen måste utföras korrekt för att försäkra att dragkroken sitter fast ordentligt och fungerar som den ska. Det inleds med att ta bort stötfångaren och göra de nödvändiga utskärningarna för att dragkroken ska passa. Därefter följer monteringen av själva dragkroksbalken och fästet på bilens chassi, där exakta mått är viktigt.

Köp dragkrok

 

Planeringen inför montering

Innan man börjar med monteringen av en dragkrok är det noga att välja rätt modell och förbereda sig med alla nödvändiga tillbehör och verktyg. 

Val av dragkrok

Det första steget är att välja en typgodkänd dragkrok som är lämplig för bilens modell och viktlast. Det är viktigt att verifiera att dragkroken möter de standardkrav och certifieringar som krävs. Köp av tillbehör

När den rätta dragkroken är vald, behöver man införskaffa en elsats som är kompatibel med fordonets el system. Det är likaså viktigt att samla ihop nödvändiga verktyg för installationen.

Det är också rekommenderat att köpa extra monteringsmaterial som skruvar och muttrar i händelse av att något skulle saknas eller gå sönder.

Förberedelser innan installation

Innan man påbörjar installationen av en dragkrok är det av största vikt att noggrant förbereda sig för att monteringen sker korrekt och i enlighet med gällande regler.

Kontrollera regelverk

Senaste informationen från Transportstyrelsen angående montering av dragkrok. Det är viktigt att följa de regler och bestämmelser som gäller för ditt fordon. Efter installationen måste man göra en besiktning för att fastställa att monteringen uppfyller lagkraven.

Verktyg och material

För att utföra installationen krävs en uppsättning grundläggande verktyg samt eventuella specialverktyg som specifik för montering av just din dragkrok. Se till att du har tillgång till följande:

 • Hylsnyckelsats för att skruva åt och lossa bultar och muttrar.
 • Skruvmejslar i olika storlekar för olika skruvhuvuden.
 • Tång för att hantera spännen och klämmor.
 • Momentnyckel för att dra åt bultarna med rätt kraft.
 • Instruktionsmanual med specifika anvisningar för din bilmodell och dragkrok.
 • Sticksåg för att göra upp hålet i kofångaren ifall det behövs

Det är också klokt att ha en uppsättning skyddsmaterial till hands, såsom arbetskläder, handskar och skyddsglasögon.

Monteringsprocessen

Monteringsprocessen av en dragkrok är en uppgift som kräver kunskap, riktiga verktyg och tydliga instruktioner är viktigt. Här beskrivs hur man installerar en dragkrok och tillhörande elsats.

Steg för steg montering

 1. Ta bort stötfångaren och eventuellt stötfångarbalken, om det behövs enligt din bils instruktionsbok. Denna åtgärd krävs inte på alla bilar, men är vanligt förekommande.
 2. Förbered delarna för montering av dragkroksbalken genom att montera dem tillsammans innan de fästs på bilen.
 3. Avlägsna eventuell underredsmassa som kan förhindra att fästet sitter tätt mot bilkarossen. Efter avlägsnande är det rekommenderat att måla ytor med rostskyddsfärg.
 4. Fäst dragkroksbalken på det förberedda fästet på bilen med bultar. Detta fäste kan vara samma som för en stötfångarbalk och kräver en momentnyckel för att dra åt bultarna med korrekt styrka.
 5. Montera elkontakten (chassikontakten) för släpvagnskontakten. Följ noga anvisningarna för din specifika produkt. Vissa bilar har plug'n'play kontakter för enkel anslutning. Se till att leda kablaget genom eventuella öppningar i bilens kaross och täta noga för att förhindra fuktintrång.
 6. Anslut elen till rätt kontakt och använd skarvklämmor för att kontrollera att varje lampa lyser för rätt funktion med hjälp av en spänningsmätare.
 7. För nyare bilar kan det krävas programmering av bilens styrenhet (CanBus).
 8. Dra kablaget ordentligt genom bilen och gör en ytterligare kontrollmätning av elkontakten för släpet med en multimeter. Täck sedan över kablaget med bilens klädsel och paneler.

Nu är din dragkrok monterad och redo för användning.

Installation av dragkrok

Avslutande åtgärder och kontroller

Efter en korrekt utförd montering av en dragkroken är det viktigt att felsöka elsystemet och kontrollera så att allt fungerar korrekt innan du tar den till besiktning.

Besiktning efter montering

Monterad dragkrok på ett fordon kräver en besiktning. Besiktiga bilen omedelbart efter installationen för att bekräfta att monteringen uppfyller alla krav för registreringsbesiktning. Det är viktigt att kontrollera att samtliga komponenter är korrekt installerade och att inga delar hindrar bilens övriga funktioner. Vissa regioner kan kräva att en professionell besiktning utförs för att bekräfta installationens kvalitet och säkerhet.

Felsökning av elsystemet

Att kontrollera dragkrokens elsystem är nödvändigt. Använd en multimeter för att genomföra en felsökning. Kontrollera att alla elektriska kopplingar är säkra och att signalerna till bilens baklyktor (blinkers, bromsljus, positionsljus) och tillhörande uttag för släpvagn fungerar som de ska.

Tillvägagångssätt för felsökning:

 • Anslut multimetern till de olika kretsarna.
 • Jämför de uppmätta värdena med de förväntade spänningarna.
 • Kontrollera alla kontaktytor för korrosion eller skador.
 • Verifiera att kablar och ledningar ligger skyddade från värme och rörliga delar i fordonet.

Genom att följa dessa steg säkerställs det att dragkroken är korrekt monterad och redo för användning.

Ytterligare information och tips

Vid val och montering av dragkrok är det viktigt att överväga både typen av dragkrok och hur man bäst underhåller den. Att följa rätt underhållsprocedurer säkrar dess funktion och varaktighet över tid.

Vilken typ av släpvagn är tillåten att dra med ett B-körkort?

Ett vanligt B-körkort:

 • Släpvagnens totalvikt är högst 750 kg.
 • Släpvagnens totalvikt överstiger 750 kg, men den sammanlagda vikten av fordonet och släpvagnen är högst 3 500 kg.

Typer av dragkrokar

På marknaden finns två huvudsakliga typer av dragkrokar. Avtagbar och fast. Avtagbara dragkrokar är flexibla och kan enkelt tas bort när de inte används, vilket gör dem praktiska för tillfälliga behov. Fasta dragkrokar är permanent monterade på fordonet och erbjuder en robust och permanent lösning.

När man väljer typ av dragkrok, bör man överväga släpvagnsvikt för att säkerställa att dragkroken klarar av den vikt den förväntas bära.


Frågor och svar

De flesta bilmodeller kan utrustas med en dragkrok, men det är viktigt att kontrollera bilens specifikationer och köpa en dragkrok som är avsedd för just din bilmodell.

Ja, det går att montera en dragkrok själv om man har rätt verktyg och följer monteringsanvisningen noggrant. Det är dock rekommenderat att få den installerad av en professionell mekaniker, särskilt om man inte har tidigare erfarenhet av bilmontering.

Det är viktigt att den monterade dragkroken uppfyller de lagar och regler som finns, inklusive EU-direktiv och nationella transportstyrelsens förordningar.

Ja, en dragkrok kan användas som fäste för en cykelhållare, men det är viktigt att kontrollera lastvikten som dragkroken och bilen kan hantera.

Vid korrekt installation påverkas inte bilens ESP. Det är dock centralt att använder rätt modul för signalkonvertering vid anslutningen till bilens elektriska system.