Montera dragkrok pris
Tobias Karlsson

Publicerad

Vad kostar det att montera dragkrok?

Har tanken på att skaffa en dragkrok plötsligt dykt upp? Kanske har du just köpt en båt, husvagn för att njuta av sommarens resor eller helt enkelt insett behovet av en släpvagn? Oavsett motiv kan en dragkrok vara ovärderlig. Att eftermontera en dragkrok på din bil, även om den inte var standardutrustad vid köpet, är fullt genomförbart. Här ska vi titta närmare på viktiga faktorer som påverkar både priset och funktionen hos eftermonterade dragkrokar.

Att montera en dragkrok själv eller på en bilverkstad kan påverka din plånbok, därför finns vi på mekare som hjälper dig för att hålla nere kostnaderna. Det kan skilja tusenlappar beroende på bilmärke och modell. När det gäller typen av dragkrok finns det tre huvudsakliga alternativ: fast, avtagbar och infällbar. Det är också viktigt att välja rätt eluttag för att blinkers, bromsljus och andra funktioner fungerar korrekt. Det är också viktigt att vara medveten om eventuella besiktningskrav efter montering av en dragkrok.

Kostnaden för att montera en dragkrok på din bil

Att montera en dragkrok på din bil kan vara en praktisk investering som utökar fordonets användningsområden betydligt, till exempel för att dra släpvagnar eller husvagnar. Kostnaden för att installera en dragkrok varierar beroende på flera faktorer, såsom bilmodell, typ av dragkrok och valet av verkstad eller installatör. Priset inkluderar ofta både själva dragkroken och arbetet med monteringen.

Det finns olika typer av dragkrokar att välja mellan, och valet påverkar även priset. Det finns fasta dragkrokar som alltid är monterade på bilen, och avtagbara samt vridbara modeller som kan tas bort eller döljas när de inte används. 

Montera dragkroken själv

Att montera dragkroken själv är naturligtvis det billigaste alternativet. Även om du är skicklig som "amatörmekaniker" är det dock klokt att tänka efter innan du ger dig i kast med monteringen på egen hand. Att tänka på utöver själva fästet för dragkroken är att det också kräver att ett eluttag monteras i anslutning till den. För de flesta nya bilar krävs också inställningar för att bilen ska kunna känna av när ett släp är kopplat till den. Detta inkluderar att se till att backsensorer inte ger utslag och att en eventuell automatisk baklucka inte öppnas och skadas mot släpet. Om du inte känner dig helt säker på att montera dragkroken själv bör du överväga att söka hjälp.

Skruvat Dragkrok

 

Grundläggande om dragkrokar

En dragkrok är en nödvändig utrustning för att möjliggöra bogsering av olika laster. Vid övervägande av installation och användning av dragkrokar är design och säkerhetsstandarder faktorer att ta hänsyn till.

Typer av dragkrokar

Dragkrokar kommer i huvudsak i tre olika utföranden:

  • Fast dragkrok: En permanent lösning som inte kan tas bort utan verktyg.
  • Avtagbar dragkrok: Ger flexibilitet genom att kunna tas bort när den inte används, vilket bidrar till bilens utseende och funktion.
  • Infällbar dragkrok: Den mest diskreta varianten, kan fällas in under bilen och fällas ut.

I allmänhet är en fast dragkrok billigare än en avtagbar. Det finns också infällbara dragkrokar som kan fällas in under bilen, men dessa är vanligtvis inte möjliga att eftermontera och måste vanligtvis beställas som extrautrustning vid köp av en ny bil.

En viktig skillnad mellan en fast och en avtagbar dragkrok är att den avtagbara kan tas bort när den inte används, vilket man slipper ha en krok på baksidan av bilen när man inte behöver dra något. Det bör dock noteras att när den avtagbara kroken väl har monterats måste den kunna tas bort för att bilen ska gå igenom besiktningen.

Säkerhetskrav och certifieringar

Alla dragkrokar måste uppfylla säkerhetskrav och vara typgodkända enligt fastställda standarder. Certifiering enligt CE-märkningen för att garantera produkternas överensstämmelse med EU-lagstiftning.

Genomsnittliga priser för montering av dragkrok

Kostnaden för att montera en dragkrok kan variera beroende på flera saker. Dessa inkluderar typen av dragkrok, bilmodell, verkstaden eller installatören.

Faktorer som påverkar priset

  • Bilmodell: Vissa bilmodeller kräver en mer komplicerad arbetsinsats, vilket ökar kostnaden.
  • Typ av dragkrok: Fast monterade dragkrokar är ofta billigare än avtagbara. Elektronisk konfiguration påverkar priset.
  • Inköpsvolym: Verkstäder som köper in större volymer dragkrokar kan ofta erbjuda ett bättre pris till kunden.
  • Arbetskostnader: Timkostnaden för arbete varierar mellan olika verkstäder.

Genomsnittliga priser

Kostnaden för montering av en dragkrok kan variera kraftigt beroende på vilket bilmärke och bilmodell du har. Vanligtvis kan du spara pengar genom att välja en icke märkesverkstad, men det finns undantag där märkesverkstäder kan erbjuda liknande eller till och med lägre priser. Exempelvis, priset för att montera en fast dragkrok kan ligga runt ≈ 5 000 kr för billigare bilmodeller, och för en avtagbar dragkrok runt ≈ 6 500 kr. Observera att priset kan variera beroende på bilmodeller. Dessa priser kommer från både märkesverkstäder och andra bilverkstäder.

En tabell som jämför genomsnittliga priser kan se ut så här:

Verkstadstyp Genomsnittspris för montering (SEK)
Lokal verkstad 5 000 - 6 500 +
Större kedja 7 500 - 10 000 +
Mekare.se Få flera offerter från duktiga mekare

Genom Mekare kan du antigen sätta ett fast pris som passar dig eller begära in ofterter från flera duktiga Mekare, vilket kan resultera i att du kan hitta priser långt under dessa. 

Processen för eftermontering på verkstad

När du bestämmer dig för att montera en dragkrok på din bil är processen uppdelad i två huvudsteg. Att välja en lämplig verkstad och sedan själva monteringsarbetet. 

Val av verkstad och tidsbokning

När du väljer en verkstad för montering av dragkroken på din bil är det klokt att jämföra olika verkstäder både när det gäller priser och tillgängliga bokningstider. När du har valt en verkstad bör du boka en tid för monteringen. Notera att tillgängligheten kan variera beroende på staden, så se till att leta efter verkstäder i närheten ifall du vill ha bekvämligt avstånd. Innan du beger dig till verkstaden är det även viktigt att klargöra betalningsmetoden och den tidpunkt då betalningen ska ske samt få information gällande dragkroken.

Monteringstid och arbetsflöde

Monteringstiden för en dragkrok kan variera beroende på både bilmodellen och verkstadens erfarenhet. Processen tar generellt mellan två till åtta timmar att utföra. Innan arbetet påbörjas bör verkstaden informera dig om den uppskattade tiden för att slutföra monteringen. Efter arbetet ser verkstaden till att monteringsarbetet följer tillverkarens specifikationer och tar hänsyn till bilens konstruktion och elsystem. Detta säkerställer både funktion och säkerhet för både din bil, dragkroken och dig.

Elanslutning vid montering

Vid montering av en dragkrok är det viktigt att beakta elanslutningar och bilens kompatibilitet för att få både funktionalitet och säkerhet. För dragkrokar krävs noggrant arbete och förståelse för bilens elsystem. Standarden för eluttag är vanligtvis antingen 7-polig eller 13-polig, där den förstnämnda hanterar grundläggande funktioner som belysning och bromsljus, medan den senare stöder ytterligare funktioner som bakre dimljus och backljus. Vid behov av en annan uttagstyp kan en adapter användas för att konvertera mellan dem. Det är viktigt att tillbehör som specifika eluttag och belysning är kompatibla med både bilens och släpets system. Valet av eluttag påverkar också kostnaden för montering, där en 13-polig variant vanligtvis kostar cirka 1 500 – 3 000 kr mer än en 7-polig, beroende på bilmodell. Dessa faktorer är spelar roll för priset på att montera dragkrok på din bil.

Kompatibilitet med Fordonsmodeller

Innan dragkroken monteras på din bil är det viktigt att kontrollera att den är kompatibel med din specifika bilmodell. Detta innebär att inte bara kontrollera monteringsfästena utan också att vara säker på att den inte stör bilens sensorer eller andra system. Inställningsparametrarna och placeringen av dragkroken kan variera betydligt beroende på typen av fordon. Det är också viktigt att se till att dragkroken inte påverkar bilens ursprungliga konstruktion när den monteras. Kontrollera att monteringen inte kommer att störa bilens befintliga sensorer eller andra system, såsom parkeringssensorer. Att ta hänsyn till dessa faktorer garanterar inte bara en korrekt installation av dragkroken utan också att bilens funktioner och säkerhet inte kompromissas.

Registreringsbesiktning efter montering av dragkrok

När en dragkrok eftermonteras på ett fordon är det viktigt att följa gällande lagar och regelverk som säkerställer att fordonet uppfyller fastställda krav för vägtrafik.

Dragkrok besiktad

Besiktning efter montering

Efter att en dragkrok har monterats på ett fordon genomgår du en registreringsbesiktning. Detta är ett krav för att kontrollera att fordonet fortfarande är trafiksäkert och att dragkroken uppfyller tekniska specifikationer. Besiktningen måste bokas hos en ackrediterad besiktningsfirma. Efter en godkänd besiktning utfärdas ett intyg som bevis på att monteringen uppfyller alla krav.

Registrering hos transportstyrelsen

Efter en godkänd besiktning behöver ändringar i fordonets konstruktion registreras hos Transportstyrelsen. Föraren eller ägaren av fordonet måste kontakta Transportstyrelsen och tillhandahålla nödvändig information såsom registreringsnummer och det utfärdade intyget från besiktningen. Detta är för att uppdatera fordonets registreringsuppgifter och för att försäkra att alla ändringar är offentligt dokumenterade och lagliga. Det kan medföra en avgift för att genomföra denna registrering.


Frågor och svar

Kostnaden varierar beroende på faktorer som bilmodell, typ av dragkrok och val av verkstad eller installatör.

Det finns fasta, avtagbara och infällbara dragkrokar. Priset kan variera beroende på vilken typ du väljer.

Ja, men det kan kräva viss teknisk kunskap och rätt verktyg. Att anlita professionell hjälp kan vara fördelaktigt om du inte är säker på hur du gör.

En fast dragkrok är permanent monterad medan en avtagbar kan tas bort när den inte används. Det kan finnas besiktningskrav för avtagbara dragkrokar.

Vissa bilmodeller kräver mer komplexa installationsförfaranden, och vissa typer av dragkrokar kan vara dyrare än andra att montera.

Efter montering måste fordonet genomgå en registreringsbesiktning för att säkerställa att det är trafiksäkert och att dragkroken uppfyller alla tekniska krav. Därefter måste eventuella ändringar registreras hos Transportstyrelsen.