Laga stenskott
Tim Karlsson

Publicerad

Laga stenskott själv - Är det möjligt?

Att upptäcka ett stenskott på bilens vindruta kan vara frustrerande, särskilt med vetskapen om att en liten skada snabbt kan förvandlas till en stor spricka. Den naturliga frågan för många bilägare blir då: kan man laga stenskott själv? I en tid där "gör-det-själv"-trenden är starkare än någonsin och reparationssatser för stenskott lätt kan köpas online eller i fysiska butiker, är det frestande att ta saken i egna händer.

Men är det verkligen ett säkert och effektivt alternativ, eller är det bättre att lämna detta till proffsen? Vi undersöker möjligheterna och begränsningarna med att reparera stenskott på egen hand, och när det är klokt att överlåta jobbet till en glasmästare laga stenskottet.

Att laga glasskadan själv

Att laga ett stenskott på vindrutan själv kan vara både praktiskt och kostnadseffektivt, särskilt om skadan är liten. Med ett brett utbud av reparationssatser som finns tillgängliga hos återförsäljare som Biltema eller Jula, har bilägare nu möjlighet att själva åtgärda mindre skador. Dessa satser kommer med detaljerade instruktioner som guidar dig genom reparationsprocessen. Det är viktigt att noggrant följa dessa instruktioner eftersom metoderna kan variera mellan olika kit.

Trots bekvämligheten med att laga stenskott själv finns det några viktiga saker att överväga. En felaktig reparation kan leda till att skadan förvärras över tid, vilket kan resultera i högre kostnader för att fixa en sprucken vindruta. Om inte stenskottet fylls korrekt eller om hartsen inte härdar som den ska, kan det försämra vindrutans integritet och säkerhet.

Använd försäkring för stenskott och sprickor

För de flesta bilägare täcker bilförsäkringen reparation av mindre stenskott utan kostnad eller för en symbolisk summa. Om du har minst en halvförsäkring kan du ofta få vindrutan lagad gratis eller för en liten självrisk, vanligtvis mellan 0 och 200 kronor. Detta gör det möjligt att snabbt och enkelt åtgärda stenskott. Om ni har en försäkring som täcker stenskott är det oftast billigare än att ens fundera på att köpa ett reparationskit.

Om skadan är så allvarlig att hela vindrutan behöver bytas ut, brukar försäkringen täcka detta till stor del. Vanligtvis är självrisken för att byta hela vindrutan omkring 1 500 kronor, beroende på ditt försäkringsbolag. Detta kan vara ett betydligt billigare alternativ än att betala för ett helt byte ur egen ficka.

Försäkringsbolag är ofta mycket flexibla när det gäller vindruteskador, eftersom de vet att en snabbt åtgärdad skada minskar risken för större problem senare. Många försäkringsbolag har avtal med specialiserade glasverkstäder, vilket innebär att du kan få snabb och professionell hjälp med reparation eller byte av din vindruta.

Att använda din försäkring för att reparera stenskott eller byta ut vindrutan är inte bara ekonomiskt fördelaktigt, utan det bidrar också till att säkerställa att din bil är säker att köra. Så nästa gång du drabbas av ett stenskott, glöm inte att kontrollera vad din försäkring täcker – det kan spara dig både tid och pengar. Du bör byta försäkring om din nuvarande inte innehåller försäkring mot glasskador.

Laga stenskottet snabbt

När ett stenskott uppstår på din bils vindruta är det avgörande att agera snabbt för att undvika större problem. Att omedelbart åtgärda stenskottet förhindrar att smuts och fukt tränger in i skadan, vilket kan leda till att stenskottet utvecklas till en större spricka. Vatten och smuts kan försvåra en effektiv reparation och öka risken för att vindrutan försvagas ytterligare.

Väntar man för länge med att laga stenskottet, utsätter man vindrutan för påfrestningar från temperaturväxlingar och vibrationer som kan förvandla ett litet stenskott till en lång spricka. När detta sker blir det ofta nödvändigt att byta ut hela vindrutan, vilket är både tidskrävande och dyrare än att åtgärda stenskottet direkt.

Ett enkelt och effektivt sätt att skydda stenskottet medan du väntar på en mer permanent lösning är att använda ett stenskottsplåster. Dessa små, transparenta plåster är utformade för att täcka och skydda det drabbade området, och de kan köpas på många bensinstationer eller bilbutiker. Stenskottsplåster reparerar inte skadan, men de fungerar som en tillfällig barriär mot fukt och smuts och minskar risken för att stenskottet utvecklas till en spricka.

Genom att täcka stenskottet med ett plåster direkt efter att skadan inträffar, ger du dig själv tid att hitta en långsiktig lösning utan att riskera att skadan förvärras. Det är dock viktigt att komma ihåg att stenskottsplåstret bara är en temporär åtgärd och att du bör planera för en ordentlig reparation så snart som möjligt.

En spricka i synfältet godkänds ej av bilbesiktningen

En spricka i vindrutan är mer än bara en visuell störning – det kan också leda till att din bil inte godkänns vid bilbesiktningen. En hel och intakt vindruta är avgörande för både förarens sikt och bilens strukturella integritet, och detta tas på största allvar vid besiktning.

När vindrutan är skadad, särskilt om det finns sprickor, kan det försämra bilens säkerhet. Sprickor kan reflektera ljus och skugga på ett sätt som påverkar förarens synfält, vilket ökar risken för olyckor. Dessutom fungerar vindrutan som en kritisk komponent i bilens övergripande struktur, särskilt vid en kollision. En sprucken vindruta kan inte lika effektivt stödja takets styrka eller säkerställa korrekt utlösning av krockkuddar.


Frågor och svar

Ja, det är möjligt att laga mindre stenskott själv med hjälp av reparationssatser som finns tillgängliga i bil- och hobbybutiker. Dessa kit kommer med instruktioner som gör det relativt enkelt att genomföra reparationen hemma.

För att laga ett stenskott själv behöver du vanligtvis en reparationssats som innehåller harts (resin), en applicator, och ibland en UV-lampa för härdning. Du behöver också rengöringsmaterial för att förbereda området och ett rakblad för att avlägsna överflödigt harts efter reparationen.

Om ett stenskott inte lagas snabbt kan smuts och fukt tränga in i skadan, vilket kan leda till att det utvecklas till en större spricka. Detta kan göra det svårare och dyrare att reparera senare.

Ett stenskottsplåster är en temporär lösning som täcker och skyddar stenskottet från smuts och fukt tills du kan utföra en permanent reparation. Det appliceras över stenskottet och fungerar som en barriär mot yttre påverkan.

De flesta bilförsäkringar täcker reparation av mindre stenskott utan kostnad eller med en liten självrisk. Om vindrutan behöver bytas ut täcker försäkringen vanligtvis en stor del av kostnaden, beroende på försäkringsvillkoren.

Om du har minst en halvförsäkring brukar kostnaden för att byta ut en hel vindruta vara omkring 1 500 kronor i självrisk, beroende på ditt försäkringsbolag.

Ja, en bil kan underkännas vid besiktningen om det finns sprickor i vindrutan, särskilt om de är i förarens synfält eller om de påverkar vindrutans strukturella integritet.