Elbilstillverkare
Tobias Karlsson

Publicerad

Uppdaterad

7 nya elbilstillverkare du förmodligen inte kände till

Låt oss introducerar mindre kända elbilstillverkare som är aktiva på den svenska marknaden. Sju sådana tillverkare vi ämner, inkluderar Abarth, Maxus, Zeekr, Nio, VinFast, SsangYong och Xpeng. För varje tillverkare beskriver deras ursprung och de elbilsmodeller de erbjuder.

Det finns en lång rad bilmärken som tillverkar elbilar för den svenska marknaden. Vissa av dem känner nästan alla till såsom Tesla, Toyota, Volvo och Polestar. Men här pratar vi inte om de vanligaste bilmärkena, utan i stället om de elbilar som har ett lite mer ovanligt märke på huven. Artikeln belyser mångfalden bland dessa elbilmärken och hur de bidrar till att bredda utbudet av elbilar tillgängliga för svenska konsumenter.

7 elbilstillverkare som är okända för svenskar

  • Abarth
  • Maxus
  • Zeekr
  • Nio
  • VinFasr
  • SsangYong
  • Xpeng

Nedan berättar vi mer om de elbilstillverkare vi precis nämnt.

1. Elbilar från Abarth

Abarth är ett italienskt bilmärke som grundades 1949 av Carlo Abarth. Grundaren var ett riktigt bilgeni och var bland annat med och byggde specialkarosser åt både Fiat och Porsche.

Abarth ägs numera av Fiat, men grundarens visioner finns fortfarande kvar. Märkets bilar är historiskt sett kraftfulla, och det märks även på deras elbilar som släpptes 2023 i form av Abarth 500e Hatchback och Convertible.

2. Elbilar från Maxus

Maxus är en kinesisk biltillverkare som även de förstått att elbilar är framtiden. Maxus är relativt stort och etablerat inom Kina, men det var inte förrän 2023 som denna biltillverkare släppte sin första elbil i Sverige i form av Maxus MIFA 9.

Maxus MIFA 9 är en stor och lyxig minibuss där fem personer sitter väldigt komfortabelt.

3. Elbilar från Zeekr

Zeekr är ett kinesiskt elbilsmärke vars första modeller i Sverige är Zeekr X och Zeekr 001. Företaget har tillverkat elbilar sedan 2021 men det var inte förrän 2023 som företaget gav sig in på den svenska elbilsmarknaden.

4. Elbilar från Nio

Nio är ett elbilsmärke från Kina som idag har fyra elbilar i Sverige: ET5, ET7 och, EL6 och EL7. Elbilarna finns att beskåda i Nio House eller Nio Space, i Stockholm respektive Göteborg, skriver Teknikens Värld.

5. Elbilar från VinFast

VinFast är en vietnamesisk biltillverkare som funnits på hemmamarknaden sedan 2019 och i Sverige och Europa sedan 2023. En av företagets mest intressanta bilar 2023 är VinFast VF 9 som är en stor elbil med en lång räckvidd på omkring 60 mil vid blandad körning sommartid.

6. Elbilar från SsangYong

SsangYong är ett koreanskt bilmärke som främst tillverkar större elbilar. Som Listaroo skriver i sin artikel om elbilar var deras första bil i Sverige den relativt stora bilen SsangYong Korando E-Motion.

7. Elbilar från Xpeng

Xpeng är en kinesisk elbilstillverkare som har två elbilar som släpps på den svenska bilmarknaden 2024. Bilmodellerna är Xpeng P5 och P7, och när de väl finns i Sverige ska du kunna provköra modellerna i åtminstone Stockholm och Malmö.


Frågor och svar

Bland de mindre kända elbilmärkena i Sverige finns Abarth, Maxus, Zeekr, Nio, VinFast, SsangYong och Xpeng, som alla erbjuder unika elbilsmodeller för svenska konsumenter.

Abarth, känd för sin historia av kraftfulla bilar, har släppt elbilar som Abarth 500e Hatchback och Convertible, som bär på märkets arv av prestanda och stil.

Maxus MIFA 9, tillverkad av den kinesiska biltillverkaren Maxus, är en lyxig minibuss med plats för fem personer och erbjuder en bekväm och rymlig körupplevelse.

VinFast VF 9, från den vietnamesiska tillverkaren VinFast, erbjuder en imponerande räckvidd på cirka 60 mil vid blandad körning på sommaren, vilket gör den till ett attraktivt alternativ för långresor.

Zeekr, Nio och Xpeng är några av de kinesiska elbilmärkena som introducerar sina modeller på den svenska marknaden och erbjuder bilar som Zeekr X, Nio ET5, ET7, EL6 och EL7, samt Xpeng P5 och P7 för svenska konsumenter att utforska och välja mellan.