Sälja bil privat
Tobias Karlsson

Publicerad

Uppdaterad

Sälja bil privat - Tänk på det här!

Välkommen till vår guide om att sälja bilen privat på ett säkert och effektivt sätt. Att sälja en bil privat kan vara fördelaktigt för att maximera försäljningspriset. I den här guiden kommer vi att gå igenom de viktigaste stegen för att framgångsrikt sälja din begagnade bil och säkerställa en trygg och smidig affär.

Sälja en bil privat innebär att förbereda fordonet väl, värdera det korrekt och marknadsföra det effektivt för att nå potentiella köpare. Det är viktigt att vara transparent i annonseringen och ärlig om bilens skick för att skapa förtroende hos köparna. Genom att följa en strukturerad försäljningsprocess, upprättande av köpekontrakt och korrekt överlämning av ägarbevis, kan en smidig och trygg försäljning uppnås.

Sälja din bil privat - För en smidig affär, topp pris och skydd mot bedrägeri

Fördelarna med att sälja din bil privat istället för att gå via en bilfirma är många. Du får vanligtvis ett bättre pris och har full kontroll över hela försäljningsprocessen. Men det kräver också arbete och du står inför alla risker själv. Så hur gör du för att sälja en begagnad bil? Vad bör du tänka på och hur undviker du att bli lurad? Här är våra bästa tips för att hjälpa dig att göra en snabb affär och få maximalt betalt.

Innan vi dyker in i konkreta tips för att lyckas med din bilförsäljning är det viktigt att fatta några inledande beslut. Gör en snabb priskontroll för att få en uppfattning om vad din bil kan vara värd. Ska du sälja eller köpa en bil först? Majoriteten köper en ny bil innan de säljer den gamla. Om du har ekonomin för att hantera kostnaden för två bilar samtidigt är detta det mest smidiga alternativet. Men om du inte har råd att hantera två bilar samtidigt är det bättre att sälja den gamla bilen först för att undvika att pressas till ett sämre pris ifall du måste göra dig av med bilen snabbare än du tänkt.

Värdera din bil hos handlare eller på Blocket

Det första steget när du bestämmer dig för att sälja din bil är att få en uppfattning om dess värde. Surfa på Blocket och jämför priser för liknande bilar. Besök även flera bilhandlare för en preliminär värdering.

Att göra detta ger dig en uppfattning om vilket pris du kan förvänta dig privat jämfört med vad du kan få hos en handlare.

Förberedelse av din bil för försäljning. Förberedelse är nyckeln till en lyckad bilförsäljning. Här är några viktiga steg för att maximera värdet på din bil.

Samla alla dokument och tillbehör

Samla alla viktiga dokument relaterade till din bil, inklusive registreringsbevis, servicebok och kvitton från reparationer. Förbered även tillbehör som extranycklar och fälglås för en eventuellt spekulant.

Förbered din bil för försäljning

För att maximera värdet på din bil är det viktigt att den är i gott skick. Här är några viktiga steg du bör ta för att förbereda din bil inför försäljningen:

 • Serva och åtgärda eventuella fel. Se till att din bil är besiktigad och servad. Även små lackskador som stenskott bör åtgärdas för att maximera värdet på din bil. Ju färre saker en potentiell köpare kan pruta på, desto bättre för dig.
 • Betala skatter och avgifter. En bil där skatterna är betalda har ofta ett högre värde på marknaden. Se till att alla nödvändiga skatter och avgifter är betalda innan du sätter ut din bil till försäljning.
 • För att öka förtroendet från potentiella köpare kan det vara värt att låta en oberoende part genomföra ett noggrant konditionstest av din bil. Detta ger köparna extra trygghet och kan bidra till att du får ett bättre pris för din bil.
 • Erbjud en CARFAX rapport. För att ge köparna ytterligare trygghet kan du erbjuda en CARFAX rapport som ger fullständig information om bilens historik, inklusive mätarställning, besiktningar, servicehistorik och eventuella nödvändiga detaljer. Detta kan öka förtroendet från köparnas sida och därmed göra det möjligt för dig att ta ut ett högre pris för din bil.
 • Du kan hitta mycket information via car.info också, rekommenderar att länka till den sidan för att skapa en transparant bild som medför mer förtroende för säljaren. 

Genom att följa dessa steg kan du förbereda din bil på bästa sätt inför försäljningen och öka dina chanser att få ett bra pris. Har du lån på bilen och funderar på hur man löser det kan den här guiden hjälpa dig!

Bilannons

Rengöring och Underhåll

Att se till att din bil är ren och fräsch är viktigt ifall du söker efter att få ett högt pris vid försäljning. Det kan vara tidskrävande, särskilt om du vill polera och utföra en grundlig rengöring av motorn.

Ett alternativ är att använda en rekondtjänst, även om det kan vara kostsamt, sparar det dig mycket tid och resulterar oftast i en bil som ser ut som ny.

Om du väljer att göra rengöringen själv, här är några tips. Se till att ta bort alla personliga tillhörigheter från bilen och rengör den ordentligt. Det är lätt att småsaker hamnar under framsätena, så se till att titta noggrant.

Om du har tygklädsel med fläckar, bör du rengöra dem. Putsa även lister och rutor invändigt. Utvändigt bör bilen avfettas, tvättas och helst poleras och vaxas för extra glans. Förglöm inte att rengöra fälgarna! Att rengöra motorutrymmet kan också imponera på potentiella köpare.

Lukt är också viktigt. Om du upplever obehagliga lukter som rök eller surhet bör du undvika att dölja dem med doftgranar. Detta kan vara en varningssignal för köpare. Istället försök att identifiera och åtgärda källan till lukten, byte av kupéfilter är att rekommendera för att få en bättre lukt i kupen. Ifall du har problem med att få bort lukten kan en rekondfirma hjälpa dig att ta itu med eventuella orsaker till lukten.

Hur man skapar en effektiv bilannons

Nu när förberedelserna med din bil är avklarade är det dags att skapa din bilannons. Vi kommer att vägleda dig genom var du bör annonsera, hur du tar tilltalande bilder på din bil och hur du formulerar en övertygande annontext. Vårt mål är att hjälpa dig att skapa en bilannons som sticker ut ur mängden.

Steg 1: Välj var du ska annonsera din bil

Idag finns många alternativ, men Blocket är fortfarande ledande när det gäller privat bilförsäljning. Beroende på bilens typ och målgrupp kan andra plattformar vara lämpligare, som till exempel Facebook marketplace eller specialiserade sajter för samlarobjekt.

Fundera noga över var din målgrupp troligtvis finns och överväg att annonsera på flera plattformar för att maximera synligheten.

Steg 2: Ta professionella bilder på din bil

Att fotografera bilar kräver mer än man kan tro. Även en ren bil kan se dålig ut på bild. Eftersom bilder är det första många ser i en bilannons är det viktigt att lägga ner tid här för att sticka ut bland konkurrenterna.

Ta många bilder från olika vinklar och se till att inkludera interiören och bagageutrymmet är rengjort. Bilen bör synas tydligt på minst en bild, helst fotograferad snett framifrån med en ren, neutral bakgrund.

Fotografera helst i dagsljus mot en neutral bakgrund. Undvik stökiga miljöer och se till att bilen är väl upplyst. Ta även detaljbilder som visar både bilens skick och eventuella skador för att ge en ärlig bild av bilens tillstånd.

Steg 3: Skapa en lockande annonstext

Annonser med utförlig information säljer oftast snabbare än korta annonstexter. En intresserad köpare vill veta så mycket som möjligt innan hen kontaktar säljaren.

Skriv en detaljerad och engagerande beskrivning av bilen. Berätta om dess egenskaper, servicehistorik och skicket. Undvik att vara för kryptisk eller överdrivet försäljande, utan var ärlig och konkret för att attrahera seriösa köpare.

Fastställa rätt pris för din bil

Att bestämma rätt pris för en begagnad bil kan vara en knepig uppgift. Hur bör du tänka när det gäller att sätta priset på din bil? Ska du välja ett lägre pris för att få snabb försäljning eller ett högre pris och riskera att vänta längre innan bilen säljs?

Generellt sett, desto snabbare du vill sälja din bil, desto lägre bör priset vara. Men det finns också en gräns där du kanske inte får mer betalt än vad en bilhandlare skulle erbjuda, vilket kan göra allt arbete du lagt ner på att förbereda bilen förgäves.

Få en värdering från en bilhandlare

Som vi nämnde tidigare i guiden är det klokt att börja med att få en värdering från en eller flera bilhandlare och undersöka ungefärliga marknadspriser på platser som Blocket. Detta ger dig en bra uppfattning om vad du kan förvänta dig att få för din bil och skillnaden i pris mellan privatförsäljning och försäljning till handlare.

Om du av någon anledning inte redan har gjort detta, rekommenderar vi starkt att du gör det. 

Ofta erbjuder bilhandlare lägre priser för begagnade bilar, men du slipper å andra sidan det besvärliga arbetet med att sälja bilen själv. Det kan vara en lättnad att slippa allt arbete som rör försäljningen.

Studera andra annonser

Ta en titt på liknande bilannonser på Blocket och andra plattformar för privat försäljning. Vilka priser har dessa bilar? Jämför din bil med dem, är din bil i sämre, bättre eller likvärdigt skick? Ta hänsyn till faktorer som ålder, körsträcka, skick och utrustning när du gör din jämförelse.

Försök göra en realistisk bedömning av det pris du kan förvänta dig. Kom ihåg att de lägsta priserna sällan syns, eftersom de bilarna säljs snabbt. Om du väljer att prissätta din bil i den övre delen av skalan kan det ta längre tid att hitta en köpare, men du kan få mer betalt. Men en lägre prissättning ökar chanserna för snabb försäljning, även om det innebär mindre pengar.

Vi rekommenderar att du börjar med att prissätta din bil i den övre delen av skalan. Då kan ditt något högre pris motiveras av bilens skick och den välutformade annonsen, vilket kan locka fler intresserade köpare. Om du inte har bråttom med försäljningen är detta en klok strategi. Du kan alltid sänka priset om bilen inte säljs inom några veckor.

Beräkna dina kostnader innan du fastställer slutpriset

Innan du bestämmer det slutliga priset för din bil, bör du räkna samman de kostnader du redan har haft för att göra bilen redo för försäljning. Då det är lätt att bara fokusera på den slutliga försäljningspriset utan att ta hänsyn till tidigare investeringar.

Ta hänsyn till förhandlingsmarginalen

När du sätter priset bör du också ta hänsyn till att köpare ofta förhandlar om priset. Genom att sätta priset något högre än vad du faktiskt vill ha kan du skapa en förhandlingsutrymme. På så sätt kan du fortfarande få den summa du önskar även om du sänker priset något under förhandlingens gång.

Bestäm det slutliga priset och publicera annonsen

När du har tagit bra bilder, skrivit en övertygande annontext och bestämt ett pris är det dags att lägga upp annonsen på de plattformar du har valt. 

Sälja bilen

Att sälja din bil

Nu är det förhoppningsvis dags att få respons från potentiella köpare. Men vad ska du tänka på när du kommunicerar med dem? Hur går en provkörning till och hur kan du genomföra en säker betalning? Vem tar ansvar för ägarbytet och hur sker det på det säkraste sättet? 

Våga avvisa krångliga köpare: Ibland kan du direkt känna att en köpare är krånglig eller olämplig, kanske redan vid första kontakten. Om du känner att något inte stämmer eller om köparen är oförskämd, ställer orealistiska frågor eller ger skambud, våga säga nej eller ignorera dem. Det finns många seriösa köpare därute, och det är bättre att sälja bilen till någon som är pålitlig och respektfull.

Se upp för falska bilförmedlare: Både polisen och försäkringsbolagen varnar för falska bilförmedlare som ringer efter att ha sett din annons och påstår sig ha en köpare redo. Dessa bedragare kan vara mycket övertygande och låta trovärdiga.

Vanligtvis försöker de få dig att skicka eller lämna in registreringshandlingarna för bilen i utbyte mot ett kontrakt som lovar att pengarna kommer att betalas ut senare. Trots att det kan verka legitimt kommer du aldrig att se några pengar.

Därför är det bäst att vara skeptisk mot sådana erbjudanden. Om du känner att försäljningen som privatperson blir för besvärlig, överväg att vända dig till den bilhandlare som erbjöd det bästa priset tidigare.

Var tillgänglig och informerad

När din annons är ute är det viktigt att du finns tillgänglig för kontakt. Potentiella köpare kan föredra att ringa, skicka SMS eller mejla, så se till att du är tillgänglig och svarar oavsett vilket kommunikationssätt de väljer.

Var aktiv som säljare och svara så snabbt som möjligt på bud och frågor från seriösa och intresserade köpare. Genom att vara tillgänglig och hjälpsam ökar du dina chanser att få bilen såld. Försök också vara så påläst som möjligt om din bil eller ha snabb åtkomst till Transportstyrelsens webbplats eller app för att kunna svara på faktafrågor.

När du säljer bilen privat måste du vara beredd på att ta emot främlingar i din privata miljö. Många potentiella köpare kommer att vilja se bilen personligen, oftast på kvällar och helger. Det är därför viktigt att inte överplanera din fritid medan du försöker sälja bilen.

Och kom ihåg, om du använder bilen dagligen, se till att den är ren och fräsch inför varje visning. En snabb biltvätt kan göra stor skillnad.

Förberedelse för provkörning

När det är dags för en potentiell köpare att besöka och testköra din bil finns det några viktiga steg att följa för att undvika att bli lurad. Först och främst, be personen om deras namn och telefonnummer i förväg och kontrollera om uppgifterna verkar korrekta.

Det är också klokt att fråga hur personen planerar att betala vid en eventuell affär innan ni träffas. Vissa betalningsmetoder är inte lämpliga för säljaren, så det är bäst att klargöra detta innan mötet för att undvika onödiga problem.

För din egen trygghet bör du välja en träffpunkt där du känner dig säker, gärna en plats med många människor i närheten. En parkeringsplats i stadskärnan eller utanför ett livsmedelsbutiken kan vara lämpliga platser om du inte vill ha besök hemma.

Tänk på att om köparen är intresserad av att köpa bilen direkt kan det vara svårt för dig att ta dig hem utan bil. Åk inte för långt för att träffas eller se till att du har någon som kan ge dig skjuts hem om det behövs. Om det känns bättre för dig, ta med dig en vän eller familjemedlem under mötet.

När ni möts, se till att verifiera köparens identitet genom att begära legitimation. Ett ägarbyte kan inte genomföras om uppgifterna är felaktiga, vilket kan leda till att du fortfarande är registrerad som ägare till bilen och därmed ansvarig för eventuella skatter, skador och böter.

Vid provkörningen kan du välja olika tillvägagångssätt. Du kan antingen åka med som passagerare om du känner dig bekväm med det, eller be köparen lämna en värdeföremål som pant, såsom deras plånbok, legitimation eller bilnycklar. Kom ihåg att om köparen stjäl bilen under provkörningen, kan du inte få ersättning från ditt försäkringsbolag eftersom du frivilligt lämnade över nycklarna.

Förhandling och prutning

När en potentiell köpare har genomfört provkörningen, är det vanligt att förhandlingen börjar. Detta kan ibland kännas som en utdragen process där köparen försöker pruta på priset och säljaren svarar med att sänka det. För att undvika att bli överkörd i förhandlingarna är det viktigt att vara mentalt förberedd på detta.

Innan mötet, bestäm dig för en målpris och ett absolut lägsta pris. Målpriset är det pris du helst vill ha för bilen, medan det absolut lägsta priset är den lägsta summa du är villig att acceptera. Ha också i åtanke den värdering du eventuellt fått från en bilhandlare tidigare.

Stå fast vid ditt absolut lägsta pris och pruta inte under det. Förhandla långsamt neråt och ha ett säkerhetsmarginal när du börjar argumentera för att bilen är värd mer än vad köparen erbjuder. Förhoppningsvis når ni en överenskommelse, men om köparen inte är villig att betala ditt absolut lägsta pris, kan det vara bäst att avbryta affären och vänta på en annan köpare.

Trygg försäljning med kontrakt och betalning

När du och köparen har kommit överens om ett pris är det klokt att formalisera affären genom att upprätta ett kontrakt. Om ni inte skriver ett eget kontrakt gäller köplagen. I kontraktet bör ni inkludera era personuppgifter, detaljer om köpet, bilens skick och vad som ingår som exempel sommar och vinterdäck i affären. Detta säkerställer att ni har en gemensam förståelse för vad som överenskommits.

Om du säljer din bil via Blocket erbjuder de en kostnadsfri tjänst för att upprätta ett juridiskt bindande köpekontrakt som kan signeras med mobilt bank-id. Dessutom tillhandahåller de flesta försäkringsbolag liknande kontraktstjänster.

Betalningsmetoder att föredra och undvika

Betalningen är en viktig del av försäljningsprocessen, men den kan också vara en källa till oro för både säljare och köpare. Som säljare av en begagnad bil är det viktigt att vara uppmärksam och välinformerad om olika betalningsmetoder för att undvika bedrägeri. Här är några betalningsmetoder att överväga och undvika:

Föredragna betalningsmetoder

 • Swish är det enklaste och säkraste sättet att ta emot betalning som privatperson. Med Swish kan du ta emot betalningar upp till 150 000 kronor, och pengarna överförs omedelbart utan möjlighet för köparen att ångra transaktionen i efterhand. Observera att den dagliga beloppsgränsen för Swish kan vara lägre än 150 000 kronor, vilket kan kräva särskilda åtgärder från köparens sida för att öka gränsen från deras bank.
 • Vid köp över 150 000 kronor är det bäst att använda banköverföring via banken. Ni kan då träffas på köparens bank för att genomföra överföringen. Var medveten om att det kan krävas en förbokad tid hos banken för att genomföra transaktionen.
 • Blocket erbjuder säkra betaltjänster för att underlätta betalningar mellan säljare och köpare. Dessa tjänster är vanligtvis trygga och kan vara ett alternativ till Swish och banköverföring.

Betalningsmetoder att undvika

 • Banköverföring via internet är inte att rekommendera, eftersom det finns risk för bedrägeri. En bedragare kan uppge falska uppgifter och avbryta överföringen direkt efter köpet. Det kan vara svårt att upptäcka bedrägeriet innan personen har kört iväg med bilen, och det kan vara svårt att spåra och återvinna pengarna.
 • Kontantbetalning bör undvikas, särskilt vid stora summor. Det finns en risk för stöld eller förfalskade sedlar.
 • Betalningsmetoder som Western Union eller Paypal är också riskabla och kan utnyttjas för bedrägeri.
 • Det är inte heller rekommenderat att acceptera någon form av avbetalningsplan mellan säljaren och köparen, eftersom det kan vara svårt att genomföra och kan leda till ekonomiska förluster för säljaren om köparen inte fullföljer avbetalningsplanen.

Genom att vara medveten om dessa olika betalningsmetoder kan du som säljare minska risken för bedrägeri och säkerställa en trygg försäljningsprocess.

Slutförande av försäljningen och ägarbyte

När betalningen är genomförd återstår ägarbytet för att slutföra försäljningen. För att genomföra ägarbytet behöver du ha tillgång till bilens registreringsbevis, oavsett om överföringen sker digitalt eller via pappershandlingar.

För maximal trygghet rekommenderas att genomföra ägarbytet via Transportstyrelsens app eller webbplats, där båda parterna kan signera med bank-id och ägarbytet registreras omedelbart. Detta minskar risken för bedrägeri, eftersom det är svårare för köparen att uppge falska uppgifter.

Alternativt kan ägarbytet utföras genom att fylla i registreringsbeviset och skicka det till Transportstyrelsen. För att säkerställa att dokumentationen når fram rekommenderas att både säljaren och köparen postar handlingarna direkt efter att de har undertecknats.

Innan ägarbytet är det viktigt att noggrant kontrollera att alla uppgifter stämmer överens med köparens legitimation och att alla fält är korrekt ifyllda. Med tanke på risken för falsk legitimation är det bäst att prioritera digitala ägarbyten för extra trygghet. 

Efter att bilen har sålts

Fel som upptäcks på en såld bil kan leda till tvister mellan säljare och köpare vid privata bilaffärer. Oavsett vilken roll man har i affären är det viktigt att förstå sina rättigheter och skyldigheter. Köplagen reglerar affärer där inget särskilt avtal finns och är dispositiv, vilket innebär att den kan avtalas bort. Trots detta ger den sämre skydd än konsumentköplagen. Säljaren är inte nödvändigtvis befriad från ansvar även om bilen säljs "i befintligt skick". Köparen har rätt att klaga om bilen inte stämmer överens med informationen från säljaren och kan kräva åtgärder om det finns dolda fel. Att bevisa fel efter köpet kan vara svårt, men köpare och säljare kan vända sig till juridisk hjälp eller försäkringsskydd vid tvister. I sammanhanget är ärlighet och tydlighet avgörande för en smidig affär och för att undvika tvister i efterhand.

Avslutande ord

Att sälja din bil privat kan vara en givande upplevelse om du är ordentligt förberedd. Följ våra tips och du kommer att vara på rätt väg för en smidig försäljning till ett topp pris. Lycka till!


Frågor och svar

För att korrekt värdera din bil inför försäljning, överväg dess skick, märke, modell, årsmodell, körsträcka och eventuell extrautrustning. Du kan jämföra liknande modeller på marknaden eller använda professionella värderingstjänster för att fastställa dess marknadsvärde.

För att förbereda din bil för försäljning, rengör den noggrant både inuti och utanpå. Tvätta, polera och vaxa bilen för att återställa dess glans, och se till att den är fri från smuts och oönskade lukter.

Skapa en säljande rubrik och en detaljerad beskrivning av bilen. Använd högkvalitativa bilder som visar bilen från olika vinklar, och var ärlig om dess skick och eventuella brister.

Upprätta ett köpekontrakt där både köpare och säljare fyller i nödvändiga fordonsuppgifter och överenskommer om betalning. Betalningen kan vanligtvis skötas via Swish eller banköverföring för snabb och säker överföring av pengar.

Efter att affären är klar, registrera ägarbytet hos Transportstyrelsen och se till att registreringsbeviset och bilnycklarna överlämnas till köparen. Avsluta eller överför försäkringen korrekt efter att ägarbytet är genomfört.